:

Vad kostar det att stycka upp en tomt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kostar det att stycka upp en tomt?
  2. Vem betalar avstyckning av tomt?
  3. Hur går en avstyckning av tomt till?
  4. Vad kostar det att ta ut Lantmäteriet?
  5. Kan man sälja del av tomt?
  6. Hur många tomter kan man stycka av?

Vad kostar det att stycka upp en tomt?

Ärendet kan komma att delfaktureras och en uppskattad kostnad är cirka 35 000–45 000 kronor. Kostnaden för just ditt ärende får du veta av den förrättningslantmätare som handlägger ärendet. Kostnaden beror på vad du vill göra med din fastighet och vad förutsättningarna är för att göra de förändringarna.

Vem betalar avstyckning av tomt?

Som standard så går Lantmäteriets faktura för avstyckning till lagfaren ägare av fastigheten. Detta går dock i särskilda fall att ändra. I vissa fall väljer Lantmäteriet att delfakturera ett ärende. Även i de fall där Lantmäteriet inte medger avstyckning så utgår en kostnad för deras arbete.

Hur går en avstyckning av tomt till?

Att stycka av en tomt innebär att en bit mark skiljs av från en fastighet och bildar en ny fastighet. Det är Lantmäteriet som genomför en avstyckning, genom en sk. lantmäteriförrättning. För det tar man betalt per timma.

Vad kostar det att ta ut Lantmäteriet?

Ärendet kommer att delfaktureras och en uppskattad kostnad är cirka 65 000–75 000 kronor. Kostnaden för just ditt ärende får du veta av den förrättningslantmätare som handlägger ärendet. Kostnaden beror på vad du vill göra med din fastighet och vad förutsättningarna är för att göra de förändringarna.

Kan man sälja del av tomt?

För att sälja din andel av fastigheten krävs det inget samtycke och det går inte heller att överklaga. Det finns även en möjlighet att begära tvångsförsäljning med stöd av samäganderättslagen. Begäran om tvångsförsäljning inges till tingsrätten som kommer att besluta om försäljning och utse en god man.

Hur många tomter kan man stycka av?

Hur många tomter man kan få förhandsbesked för i nära anslutning till varandra varierar mellan olika kommuner. I regel rör det sig om 4–7 tomter. Ansöker man för flera tomter kan kommunen besluta att det krävs en detaljplan. – Räkna med att kommunen begär kompletteringar.