:

Kan man spränga berg själv?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man spränga berg själv?
  2. Är det dyrt att spränga berg?
  3. Vad spränger man med?
  4. Hur gör man för att spränga berg?
  5. Får man ta bort berg?
  6. Vad kostar det att spränga för avlopp?
  7. Vad kostar en sprängning?

Kan man spränga berg själv?

Man kan försöka spräcka stenen med handkraft, men om det inte går finns en expanderande cementmassa, så kallad snigeldynamit, som man kan använda för att spräcka stenen. Spräckningen blir ljudlös och vibrationsfri, vilket gör detta till ett bra alternativ till traditionell sprängning.

Är det dyrt att spränga berg?

Låt oss säga att du vill spränga 150 kubik berg under utmärkta förhållanden. Etableringen hamnar på 10 000 kronor, besiktningen på 20 000 kronor och täckningen på 15 000 kronor. Sprängningen kostar i sin tur 15 000 kronor också. ... Med rotavdrag blir kostnaden 101 000 kronor.

Vad spränger man med?

Man kan använda olika typer av sprängämnen. Det kan till exempel vara flytande sprängämne av krämkonsistens som sprutas med en laddrobot, eller fast sprängämne som laddas för hand. När laddningen är klar kopplar bergarbetaren ihop sprängämnet med en tändapparat.

Hur gör man för att spränga berg?

Andra metoder som kan användas är snigeldynamit eller hydraulisk bergspräckning. En lågintensiv sprängning som går ut på att man borrar hål i berget, stoppar ner snigeldynamit som, beroende på omgivningens temperatur, tar ett - tre dygn på sig att expandera och därmed spräcka berget.

Får man ta bort berg?

För bergig mark gäller att alla grannfastigheter inom en radie av femtio meter måste besiktigas både före och efter sprängningen. ... Bor du i ett tättbebyggt område kan därför spräckning vara ett bättre alternativ än att spränga, om inte den mängd berg som behöver sprängas bort är alltför stor.

Vad kostar det att spränga för avlopp?

Det kostar mellan tio -och tjugo tusen kronor per dag att spräcka eller spränga berg. Det som har en inverkan på priset är: Mängden berg.

Vad kostar en sprängning?

En normal sprängning kostar cirka 700 per kvm.