:

Kan man äta blåbär innan koloskopi?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man äta blåbär innan koloskopi?
  2. Vad är skillnaden på koloskopi och endoskopi?
  3. Kan man bli sövd vid koloskopi?
  4. Vad kan man äta efter koloskopi?
  5. Hur får man igång magen efter koloskopi?
  6. Får man äta isglass innan koloskopi?

Kan man äta blåbär innan koloskopi?

Du skall undvika fullkorn och frön samt svårsmält mat såsom svamp, sparris, lök, paprika och majs samt frukter, bär och grönsaker med skal och kärnor som är svåra att ta bort såsom kiwi, hallon och tomat.

Vad är skillnaden på koloskopi och endoskopi?

Vi utför olika typer av endoskopiska undersökningar såsom gastroskopi, koloskopi och sigmoideskopi. En endoskopisk undersökning är en undersökning där man med en kamera på en mjuk slang kan se hur mage och tarmar ser ut från insidan via en TV-skärm.

Kan man bli sövd vid koloskopi?

Undersökningen kan ibland göra ont eller vara obehaglig när koloskopet förs upp i tjocktarmen. Vi rekommenderar därför att undersökningen görs i narkos med det mycket snabbverkande narkosmedlet Propofol ibland kombinerat med smärtstillande. Detta gäller om man inte har allvarliga hjärt/lung- eller andra sjukdomar.

Vad kan man äta efter koloskopi?

Meny- & dryckesförslag

  • Fil och yoghurt. Välj en slät variant som naturell, vanilj eller honung (ej hallon, jordgubb eller motsvarande som innehåller kärnor eller fruktskal).
  • Risgrynsgröt.
  • Havregrynsgröt.
  • Frukt utan skal och där kärnorna kan tas bort, till exempel päron/äpple, mango och persika.
  • Pannkaka.
  • Omelett.
  • Keso.
  • Ägg.

Hur får man igång magen efter koloskopi?

Du får dricka laxerande medel Det är viktigt att du följer instruktionerna. Det laxerande medlet gör att du får diarré. Det är för att tarmen ska bli tom. Du behöver ha nära till en toalett under den tiden som du ska ta det laxerande medlet.

Får man äta isglass innan koloskopi?

Förutom din Movprep ska du dricka ytterligare 1 liter klar dryck under kvällen men gärna ännu mer för att en riktigt ren tarm. Drick gärna varm dryck med socker eller honung. Du får suga på halstabletter under tiden som du dricker Movprep. Isglass går också bra!