:

Vad är stöld på jobbet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är stöld på jobbet?
  2. Vad händer om man snattar på jobbet?
  3. Får man surfa på jobbet?
  4. Vad är en stöld?
  5. Får min arbetsgivare reda på brott?
  6. Får arbetsgivare reda på dom?
  7. Kan arbetsgivaren se vad jag gör på telefonen?
  8. Kan arbetsgivaren läsa teams?

Vad är stöld på jobbet?

Det finns en viss okunskap gällande vad som faktiskt kan utgöra stöld. Vanligt förekommande exempel är ifall det anses som stöld att ta med sig en penna hem från företaget eller ifall det krävs större och mer dyrbara saker för att räknas som stöld på arbetsplatsen.

Vad händer om man snattar på jobbet?

Av 18 § anställningsskyddslagen följer att en arbetstagare får avskedas om han eller hon grovt åsidosätter sina åligganden mot arbetsgivaren. Enligt förarbeten avses ett sådant uppsåtligt eller grovt vårdslöst agerande som man inte rimligen ska behöva tåla i något rättsförhållande.

Får man surfa på jobbet?

– Privat surfning är möjlig med de vanligaste webbläsarna. ... Om du surfar på jobbet kan din arbetsgivare se på företagets server vilka sidor du har besökt, även om du har din webbläsare inställd på privat surfning. För att bli helt ospårbar bör man använda nätverk som Tor och VPN‑tjänster.

Vad är en stöld?

För att ett brott ska kunna beskrivas som stöld så krävs det inte bara att gärningsmannen tar något från någon annan, alltså att gärningsmannen begår ett tillgrepp, utan tillgreppet ska dessutom ske i syfte att tillägna sig saken.

Får min arbetsgivare reda på brott?

Du som arbetsgivare har i vissa fall rätt att ta del av ett utdrag från belastningsregistret när du anställer. Det finns generella regler som gäller alla utdrag och utöver det specifika regler för varje typ av utdrag.

Får arbetsgivare reda på dom?

Belastningsregistret innehåller uppgifter om den som genom dom, beslut, strafföreläggande eller föreläggande av ordningsbot har ålagts påföljd för brott. ... Det sker ingen automatisk uppdatering om eventuella brott du begått till din arbetsgivare.

Kan arbetsgivaren se vad jag gör på telefonen?

Arbetsgivaren får ha viss koll på sina medarbetare – företaget äger ju troligtvis datorn, telefonen, skåpet etcetera. ... – Det innebär inte att det blivit enklare att övervaka, arbetsgivare måste följa de grundläggande principerna i GDPR, säger Susanna Kjällström, expert på LO-TCO rättsskydd.

Kan arbetsgivaren läsa teams?

Att läsa de anställdas mejl är inget brott mot Europakonventionen och skyddet för de mänskliga rättigheterna. Däremot måste arbetsgivarna vara noga med att berätta att de snokar i inkorgen. Arbetsgivare kan mycket väl övervaka sina anställdas kommunikation på jobbet.