:

Får man passa i backgammon?

Innehållsförteckning:

  1. Får man passa i backgammon?
  2. Hur många tärningar används i backgammon?
  3. Hur ställer man upp i backgammon?
  4. Hur många brickor på en tunga backgammon?
  5. Hur avslutar man backgammon?
  6. När kom Fia med knuff ut?
  7. Hur spelar man Kina schack?
  8. Hur man spelar Kalaha?
  9. Hur börjar man spela Othello?
  10. Hur spelar man bräde?

Får man passa i backgammon?

Om möjligt, måste båda tärningarna användas. Detta innebär att vissa pjäser kan "frysas" i vissa positioner eftersom om man gör ett drag med dessa skulle man skapa en situation där den andra tärningen ej skulle kunna användas. Om endast en tärning kan användas, måste man välja den med högst nummer.

Hur många tärningar används i backgammon?

Backgammon går ut på att flytta 15 spelpjäser, som ursprungligen står uppställda enligt den övre bilden här till höger, in i sitt bo. För att avgöra hur långt man får flytta slår man 2 tärningar. Pjäserna flyttas enligt tärningarna, med undantag för om man får samma siffra på båda tärningarna (1-1, 2-2 osv.).

Hur ställer man upp i backgammon?

Backgammon uppställning vid starten Målet är att få alla dina brickor i ditt bo (fält 1-6) och din motståndare i sitt bo (fält 19-24). Så fort har en spelare fått in sina brickor i sitt bo, (svart spelarenns bo 1-6 och röd-spelarens bo 19-24) kan hen börja plocka av brickorna ur brädet.

Hur många brickor på en tunga backgammon?

Backgammon är ett spel för två spelare. Spelplanen är ett bräde med 24 trekanter som kallas tungor eller spetsar. Brädet är delat i två halvor, i en hemmaplan (innerplan), och i en uteplan och mellan halvorna finns en vägg, en s.k. mur. Spelarna får 15 spelbrickor och två tärningar var.

Hur avslutar man backgammon?

avslutning av spelet: Start av spelet: Spelarna kastar var sin tärning , och den som slår högst börjar. Spelaren använder då dessa två tärningskast i sin första runda. Exempel:Vit slår en fyra och röd en trea.

När kom Fia med knuff ut?

Historia. Spelet är en förenkling av det indiska spelet Pachisi. Det förekom för första gången 1896 (spelet patenterades i England, som patent 14636). Tyska varianten av spelet heter Mensch ärgere Dich nicht.

Hur spelar man Kina schack?

I Kinaschack ska du flytta alla dina kulor tvärs över spelplanen och pla- cera dem i stjärnans motsatta udd. Du och dina medspelare väljer färg och placerar ut era kulor i fälten med motsvarande färg. Ni lottar om vem som ska börja flytta ut. Varje gång det blir din tur ska du flytta en av dina kulor.

Hur man spelar Kalaha?

SPELET I KORTHET Samla så många som möjligt av spelets 72 kulor i din stora skål på brädet. Den som först lyckas tömma de små skålarna på sin sida av brädet, får även överta motspelarens kvarvarande kulor. Spelaren som samlat flest kulor vinner i Kalaha!

Hur börjar man spela Othello?

En spelare börjar med att lägga brickor med vita sidan upp, den andre med svarta sidan upp. Spelarna lägger växelvis en bricka var. Brickorna skall läggas så att man får en rad (vågrätt, lodrätt eller diagonalt) där man har en bricka i sin egen färg i radens båda ändar, och däremellan minst en bricka av motsatt färg.

Hur spelar man bräde?

En spelare måste kasta sina tärningar samtidigt och på ett sådant sätt att de rullar över brädet. Han skall kasta dem till höger om brädets mittkant, om en sådan finns. Om en av tärningarna, eller bägge, landar ovanpå brickor eller lutande mot brickor eller brädeskanten slås bägge tärningarna om.