:

Vad är det för åldersgräns på energidryck?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är det för åldersgräns på energidryck?
  2. Är det farligt för barn att dricka energidryck?
  3. Är det farligt med taurin?
  4. Vilka regler gäller vid försäljning av energidrycker?
  5. Har Willys åldersgräns på energidryck?
  6. Är energidryck farligt för levern?
  7. Är det farligt att dricka Nocco?
  8. Är energidryck farligt blogg?
  9. Är taurin uppiggande?
  10. Får man langa energidryck?

Vad är det för åldersgräns på energidryck?

Lagar och regler. I dagsläget finns ingen lag om åldersgräns och energidryck. Däremot har dagligvaruhandeln själva utfärdat en rekommendation om åldersgräns på 15 år. Enligt gällande EU-regler ska drycker som innehåller mer än 150 mg koffein/liter märkas med texten ”Hög koffeinhalt.

Är det farligt för barn att dricka energidryck?

Barn och tonåringar kan få fler negativa effekter av koffein än vuxna, till exempel hjärtklappning och huvudvärk. Det beror på att de oftast väger mindre och därför reagerar på mindre mängder koffein.

Är det farligt med taurin?

Är det farligt med taurin? Det finns idag ingen forskning som tyder på att taurin i de mängder som finns i livsmedel, inklusive energidrycker, kan skada hälsan.

Vilka regler gäller vid försäljning av energidrycker?

Som det ser ut idag finns det inga lagstadgade regler kring försäljning av energidrycker på varken EU-nivå eller i Sverige. Men vissa länder i Europa har lagstiftat om egna regler kring det, och Sverige har haft under utredning om att göra det samma.

Har Willys åldersgräns på energidryck?

Livsmedelsjätten Axfood, med bland annat Willys och Hemköp i "stallet", inför en åldersgräns på 15 år för köp av så kallade energidrycker. – Energidryckerna upplevs av många som ett stort problem, kanske framför allt på skolor, och därför inför vi den här gränsen, säger Axfoods presschef Ingmar Kroon.

Är energidryck farligt för levern?

Levern påverkas av allting som du stoppar i munnen, antingen positivt eller negativt. Det är nu sommar, varmt, semester – och även fest, vilket ofta åtföljs av både energidrycker och alkohol i mängder. Sluta med det!

Är det farligt att dricka Nocco?

Den populära energidrycken Nocco säljs i flera smaker. Vissa av burkarna innehåller höga mängder koffein, något som experterna menar kan vara farligt. – Koffeinmängden kan snabbt bli för hög i förhållande till rekommenderat intag för barn och unga, säger idrottsvetaren Therese F Mathisen, till norska TV2.

Är energidryck farligt blogg?

Koffein är inte farligt i små mängder, men av de absurda mängder man får i sig av en energidryck kan man få sömnsvårigheter och uppleva ångest. Koffein är extra farligt för unga och gravida, så var noga med att dina barn inte dricker det, något som ju tyvärr blivit vanligare och vanligare det senaste åren.

Är taurin uppiggande?

Taurin. Taurin är en småmolekylär aminosyra som bildas i kroppen av aminosyrorna metionin och kystein. Taurin förekommer i rikliga mängder i kött, fisk och skaldjur. ... Taurin förekommer i rikliga mängder i hjärnan, där det antas tjäna som signalsubstans.

Får man langa energidryck?

Inte olagligt Han förstår att Willys kan kontrollera vem som köper energidryck, men knappast vem som dricker den. - Det är ju inte heller som med tobak och alkohol att det är förbjudet. Det är ju bara vissa butikskedjor som satt upp sina egna regler.