:

Får man resa med Alvedon?

Innehållsförteckning:

  1. Får man resa med Alvedon?
  2. Vilka läkemedel kräver Schengenintyg?
  3. Får man ta med sig medicin i handbagaget?
  4. Får man resa med antibiotika?
  5. Hur mycket pengar får man ta med på resan?
  6. Vem får utfärda Schengenintyg?
  7. Vad gäller för läkemedel som är narkotikaklassade?
  8. Vad får man ta med sig i handbagaget?

Får man resa med Alvedon?

Du får ta med dig läkemedel som du har köpt i ett annat land om det är avsett för ditt privata bruk och har ett medicinskt ändamål.

Vilka läkemedel kräver Schengenintyg?

Apoteket kan utfärda Schengenintyg om du behöver ta med dig ett narkotikaklassat läkemedel vid resa till ett annat Schengenland. Exempel på narkotikaklassade läkemedel är många sömnmedel, lugnande medel och starka smärtstillande medel.

Får man ta med sig medicin i handbagaget?

Medicin (inklusive sprutor) i ditt handbagage Receptbelagd och receptfri medicin och sjukvårdsartiklar i vätskeform får medföras utan begränsning dvs. du kan ta med det du behöver under resan och din bortavaro. Detta gäller också kylklampar eller motsvarande då du medför medicin som kräver detta.

Får man resa med antibiotika?

Du bör vara försiktig med antibiotika om du får en lindrig infektion som turistdiarré eller förkylning när du reser utomlands. Om du använder antibiotika är risken större att du för med dig resistenta bakterier hem.

Hur mycket pengar får man ta med på resan?

Om du har med dig kontanter för mer än 10 000 euro då du kommer till eller lämnar EU-området, ska du anmäla det till tullmyndigheterna.

Vem får utfärda Schengenintyg?

Vid resa med narkotikaklassade läkemedel inom Schengenområdet krävs ett så kallat Schengenintyg, vilket utfärdas av ett öppenvårdsapotek. För att kunna utfärda intyget behöver apoteket se patientens pass eller ett nationellt ID-kort.

Vad gäller för läkemedel som är narkotikaklassade?

Narkotikaklassade läkemedel kan vid felaktig användning ge ruseffekter och vara beroendeframkallande1. De kan även leda till dödsfall. Sömnmedel eller lugnade medel i form av bensodiazepiner, smärtstillande medel i form av opioider samt vissa centralstimulerande preparat är exempel på denna typ av läkemedel2.

Vad får man ta med sig i handbagaget?

Det är inte tillåtet att medföra en behållare som rymmer 150 ml men som enbart innehåller 75 ml vätska. Däremot får du ta med en helt tom behållare, oavsett storlek. Behållarna (flaskor, burkar, tuber och så vidare) ska placeras i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse som rymmer max 1 liter.