:

Hur nära får man plantera träd mot grannen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur nära får man plantera träd mot grannen?
  2. Vem sköter häcken?
  3. Hur nära grannens tomt får man sätta staket?
  4. Måste jag klippa grannens häck?
  5. Vem äger häck på tomtgräns?

Hur nära får man plantera träd mot grannen?

Placera stora träd och buskar minst 2 meter innanför tomtgränsen, och mindre växter minst 60 centimeter innanför. Fråga gärna på en plantskola hur utvecklingen av just din art ser ut. Då är det lättare att plantera växten på ett lagom avstånd från tomtgränsen. Plantskolor har god kunskap om växter.

Vem sköter häcken?

När det gäller häckar mellan tomter bestämmer ofta grannarna själva vem och hur häcken ska skötas. Du skriver att ni ska sköta den del av häcken som finns på vardera sida om tomtgränsen.

Hur nära grannens tomt får man sätta staket?

Om uteplatsen, planket eller muren placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs medgivande från berörda grannar. Medgivandet bör vara skriftligt. Ger grannarna inte sitt medgivande måste du söka bygglov. Då får byggnadsnämnden avgöra om du får bygga så nära tomtgränsen.

Måste jag klippa grannens häck?

Det finns inga tydliga regler i lagtext kring huruvida ni måste eller inte måste ta bort hinder på er tomt för att grannen ska kunna klippa sin häck.

Vem äger häck på tomtgräns?

Vem ägerhäcken? Troligtvis så är det ni som är ägare till häcken eftersom den största delen befinner sig på er tomt. Det går att äga en häck gemensamt om den står på tomtgränsen.