:

Får man ta stenar från stranden?

Innehållsförteckning:

  1. Får man ta stenar från stranden?
  2. Vad får man ta från naturen?
  3. Får man plocka kullersten?
  4. Får man plocka hasselnötter?
  5. Vad får man göra enligt allemansrätten?
  6. Vad får man inte plocka i skogen?

Får man ta stenar från stranden?

Är det tillåtet att ta med sten hem från skogen eller stranden? Nej, det är inte tillåtet att plocka sten från naturen, det står i brottsbalken kapitel 12 § 2. Lagen omfattar bland annat ris, gren, näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda från växande eller vindfällda träd, men också sten, grus och torv.

Vad får man ta från naturen?

Du får gärna plocka vilda blommor, bär och svamp, men inte om de är fridlysta.

  • Du får inte hugga ner eller på annat sätt skada växande träd eller större buskar.
  • Vissa växter är fridlysta och får inte plockas alls. Läs på vad som gäller för respektive växt.

Får man plocka kullersten?

Kullersten är en naturlig produkt som sorteras direkt från åsen, någon manuell hantering förekommer ej. Stenarna skadas lätt vid sortering, lastning och lossning vilket betyder att många stenar kommer att levereras med en kantig/flat sida. Önskar man plocka ut endast perfekt runda stenar är kostnaden 3kr/kg.

Får man plocka hasselnötter?

Hasselnötter och andra nötter omfattas inte av allemansrätten till skillnad från bär och svamp. De är inte fridlysta, men det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd (12 kap 2a § Brottsbalken).

Vad får man göra enligt allemansrätten?

Den gör det fritt fram att vandra, cykla, paddla kanot, plocka bär och tälta nästan var du vill. Naturligtvis är det viktigt att visa hänsyn mot markägare, djur, natur och andra människor. Det finns vissa begränsningar i allemansrätten, exempelvis när du befinner dig i känsliga miljöer och nära privata bostäder.

Vad får man inte plocka i skogen?

Du får plocka vilt växande blommor, bär och svamp i naturen, men vissa växter är fridlysta och de får du inte plocka. Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat. Man får bara plocka de blad och bär som årligen reproduceras, det vill säga, som inte skadar växten genom plockningen.