:

Kan man donera njure?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man donera njure?
  2. Får man pengar för att donera organ?
  3. Vad händer om man bara har en njure?
  4. Hur länge kan man leva med ny njure?
  5. Kan man leva utan en njure?
  6. Hur mycket pengar får man om man säljer en njure?
  7. När är man för gammal för att donera organ?
  8. Varför får man ont i njurarna?
  9. Hur länge kan man leva med dåliga njurar?

Kan man donera njure?

Att donera en njure För att kunna donera sin ena njure måste man vara myndig och fullt frisk. Den som vill donera utreds noggrant under ett antal månader enligt ett nationellt utredningsprotokoll. Utredningen innebär bland annat en grundlig hälsoundersökning och samtal med kurator.

Får man pengar för att donera organ?

Ersättningen inkluderar alla kostnader man kan tänkas ha. Det kan vara allt från utredningen innan operationen, tiden på sjukhus, inkomstbortfall och andra eventuella merkostnader. Men det är inte bara givaren som får ekonomisk ersättning utan även dennes arbetsgivare.

Vad händer om man bara har en njure?

På lång sikt. Efter att du donerat en njure kan du leva ett helt normalt liv. Du kan äta, dricka, arbeta, sporta och göra allt som du gjort tidigare. När man givit bort en av sina njurar har man bara halva sin njurfunktion kvar.

Hur länge kan man leva med ny njure?

Patienter som transplanteras med levande givare har 50 % chans att fungera 20 år, jämfört med patienter som får en njure från avliden givare där 50 % av njurarna fungerar i cirka 12 år.

Kan man leva utan en njure?

1 januari 2018 väntade 666 personer på en ny njure i Sverige. Det betyder att det finns ett rejält underskott på njurar för transplantation. Att vi kan leva med bara en njure beror på att njurarna har en hög överkapacitet.

Hur mycket pengar får man om man säljer en njure?

Förbjudet att sälja och köpa organ Organdonation förekommer på en del håll i världen där fattiga människor kan lockas att sälja till exempel sin ena njure till njursjuka patienter som kan betala. Det är olagligt i Sverige. Däremot har du som är levande donator rätt till ersättning för eventuella merkostnader.

När är man för gammal för att donera organ?

De flesta i Sverige har förutsättningar att bli donatorer av organ och vävnader. Det finns inga åldersgränser när det gäller myndiga personer. Även den som är omyndig kan från 15 år anmäla sig till donationsregistret utan samtycke från vårdnadshavare.

Varför får man ont i njurarna?

Besvären orsakas av allt från skador och muskelvärk till olika inre sjukdomstillstånd. En molande värk kan kanske upplevas som om du har ont i njuren, men beror ofta på muskulär smärta i ryggen. Det är vanligt och kan göra ont i både höger och vänster sida av ryggen.

Hur länge kan man leva med dåliga njurar?

– Vid påsdialys (pd) behålls restfunktioner hos njurarna. Man kan vinna några år även om de allra flesta i slutänden behöver hemodialys (hd). Omkring 20 procent av patienterna på ks-kliniken har påsdialys och sköter själva sin vård.