:

Finns det högkostnadsskydd för färdtjänst?

Innehållsförteckning:

 1. Finns det högkostnadsskydd för färdtjänst?
 2. Får anhörig åka med färdtjänst?
 3. Vad betalar man för färdtjänst?
 4. Hur funkar Sjukresekort?
 5. Hur får man rätt till färdtjänst?
 6. Finns det högkostnadsskydd för sjukresor?
 7. Vilka får åka färdtjänst?
 8. Är färdtjänst kollektivtrafik?
 9. Kan man betala färdtjänst med kort?
 10. Vad kostar färdtjänst Dalarna?

Finns det högkostnadsskydd för färdtjänst?

Det finns ett högkostnadsskydd som gör att du inte behöver betala mer i egenavgifter än 1400 kronor per år, från din första sjukresa och 12 månader framåt. När du har betalat 1400 kronor behöver du inte betala mer för dina resor under den tid som är kvar av perioden för högkostnadsskyddet.

Får anhörig åka med färdtjänst?

Du har rätt att ha med dig en ledsagare under resan om du av någon anledning inte kan åka ensam med färdtjänsten. En ledsagare är en person som kan hjälpa dig när du ska göra något utanför ditt hem.

Vad betalar man för färdtjänst?

Vad kostar färdtjänst och sjukresor? Vid varje resa med färdtjänst betalar du en egenavgift direkt till chauffören. Kostnaden beror på hur lång resa du gör och motsvarar 1,5 gånger biljettpriset för den vanliga kollektivtrafiken.

Hur funkar Sjukresekort?

Sjukresekort. Om din vårdgivare anser att du är berättigad till sjukresa med taxi eller rullstolstaxi/specialfordon får du ett blått sjukresekort. Sjukresekortet gäller för alla resor som du har fått och kan komma att få, spara kortet.

Hur får man rätt till färdtjänst?

Så här ansöker du om färdtjänst

 1. Ta kontakt med din behandlande läkare eller din husläkare för att få ett läkarintyg.
 2. Skicka läkarintyget till kommunen/stadsdelsförvaltningen där du är folkbokförd.
 3. Du blir kontaktad av en utredare på kommunen/stadsdelsförvaltningen som bokar ett möte med dig.

Finns det högkostnadsskydd för sjukresor?

Som skydd mot höga kostnader för sjukresor finns ett regionalt högkostnadsskydd. Det innebär att en patient maximalt ska betala 2 000 kronor i egenavgifter under en 12-månadersperiod. Det är egenavgifter för sjukresor som ligger till grund för högkostnadsskyddet.

Vilka får åka färdtjänst?

Vad krävs för att tillstånd för färdtjänst? Färdtjänstlagen anger att du ska ha en funktionsnedsättning som inte endast är av tillfällig art och som medför att du har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att använda allmänna kommunikationer.

Är färdtjänst kollektivtrafik?

Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken och är till för personer som har väsentliga svårigheter att ta sig till eller åka med den allmänna kollektivtrafiken. ... Att man har en funktionsnedsättning eller en diagnos utgör alltså i sig inte rätt till färdtjänst.

Kan man betala färdtjänst med kort?

Du betalar din biljett hos föraren med kontanter eller betalkort. Vid returresa behöver du köpa en ny biljett. 24-timmarsbiljetter går inte längre att köpa för färdtjänstresor.

Vad kostar färdtjänst Dalarna?

Vad kostar din färdtjänstresa?

KilometerPris enkelresa i kronorPris om du åker på natten i kronor
0-10 km50100
11-20 km60120
21-30 km70140
31-50 km85170
BE