När har man rätt till kvalificerad övertid?
Innehållsförteckning:
- När har man rätt till kvalificerad övertid?
- När har man rätt till förskjuten arbetstid?
- Kan man tvingas jobba övertid?
- Vad betyder övertidsersättning utgår?
- Vad är skillnaden mellan övertid och mertid i arbetstidslagen?
- Hur mycket kan man jobba övertid?
När har man rätt till kvalificerad övertid?
25 % av övertidstimmarna är kvalificerad övertid (det vill säga ”annan tid”, vilket innebär vardagkvällar efter klockan 20.00 samt på helger och helgdagar).
När har man rätt till förskjuten arbetstid?
Förskjuten arbetstid får du när du ändrar ditt arbetspass. Det är tiden som är utanför din ordinarie arbetstid som kompenseras. Tillsägelse om ändring av arbetstid ska ske så snart som möjligt, dock senast dagen före ändringen. Ersättningen utbetalas upp till 10 dagar per tillsägelse.
Kan man tvingas jobba övertid?
Om arbetsgivaren bedömer att det finns särskilda skäl för det, kan arbetsgivaren begära att arbetstagare ska arbeta på övertid, se 4 kap. 18 § villkorsavtalen. Skyldighet att arbeta på övertid ryms vanligen inom arbetstagarens arbetsskyldighet.
Vad betyder övertidsersättning utgår?
Huvudregeln är att du har rätt till övertidskompensation om det finns kollektivavtal . Det innebär att arbetsgivaren kompenserar dig i form av pengar ( övertidsersättning ) eller i ledig tid (kompensationsledighet) för den tid du jobbat över.
Vad är skillnaden mellan övertid och mertid i arbetstidslagen?
Enligt lagen är övertid all tid som en heltidsanställd jobbar utöver sin ordinarie arbetstid. Mertid avser all tid som en deltidsanställd jobbar utöver sin arbetstid upp till arbetstidsmåttet för heltid. Det är kollektivavtalet som reglerar vilken ersättning du får.
Hur mycket kan man jobba övertid?
8 § När det finns särskilt behov av ökad arbetstid, får övertid tas ut med högst 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad, dock med högst 200 timmar under ett kalenderår (allmän övertid).