:

Får man neka manlig gynekolog?

Innehållsförteckning:

  1. Får man neka manlig gynekolog?
  2. Får man byta gynekolog?
  3. Varför vill man bli gynekolog?
  4. Kan män gå till gynekologen?
  5. Vill inte göra Gynundersökning?
  6. Är gynekolog en läkare?
  7. Hur lång tid tar en gyn undersökning?
  8. Hur är det att jobba som gynekolog?
  9. Vad krävs för att bli gynekolog?

Får man neka manlig gynekolog?

Numera står det tydligt på regionens sida på 1177 att patienter inte har rätt att ställa diskriminerande krav på läkarens kön. Det är bra. Trenden att kvinnor väljer gynekolog efter personliga egenskaper som kön och inte efter professionella kunskaper och förhållningssätt måste motarbetas.

Får man byta gynekolog?

– Fast läkarkontakt har man bara rätt att välja i primärvården. Det finns ingenting i lagen som säger att man har en rättighet att välja en specifik doktor på en specialistklinik, men det finns ju en önskan att vi ska tillgodose det, säger Cecilia Andreasson som är utredare på Västmanlands landsting.

Varför vill man bli gynekolog?

De uppenbara fördelarna med gyn är: Att endast och uteslutande få arbeta med kvinnor! Det låter konstigt men patientgruppen är trevlig och det vore underbart att få guida kvinnor mitt i livet i frågor som rör fertilitet, mens, klimakteriet, cellförändringar, barnafödande samt andra gyn-besvär.

Kan män gå till gynekologen?

Länet har fått sin första skolsköterska som utbildar sig i manlig gynekologi. Många vet inte ens att killars motsvarighet till gynekologi kallas andrologi. Men Ninna Hallberg har redan nått ut med kunskapen till många norrbottniska killar i skolan.

Vill inte göra Gynundersökning?

Du väljer själv om du vill göra en gynundersökning eller inte. Ingen annan får tvinga dig. Du har också rätt att avbryta en gynundersökning när du vill om det känns jobbigt på något sätt.

Är gynekolog en läkare?

– En gynekolog är en läkare som är specialist på kvinnors underliv, graviditeter och förlossningar. – På ungdomsmottagningen träffar jag unga som har problem med underlivet och som har frågor kring sex och skydd mot graviditet. Ibland gör jag en gynekologisk undersökning.

Hur lång tid tar en gyn undersökning?

Du får ligga i en så kallad gynstol när du blir undersökt. Den som undersöker dig sitter på en pall mellan stolens benstöd, och riktar en lampa mot snippan för att kunna se bra. En gynundersökning tar ungefär fem minuter. Det brukar inte göra ont.

Hur är det att jobba som gynekolog?

– En gynekolog är en läkare som är specialist på kvinnors underliv, graviditeter och förlossningar. ... Ibland gör jag en gynekologisk undersökning. Då tittar jag in i slidan och känner försiktigt på äggstockar och livmoder. – En gynekologisk undersökning gör inte ont men det kan kännas lite ”konstigt” första gången.

Vad krävs för att bli gynekolog?

Gynekolog: 7 + Först måste du studera till läkare 5,5 år (läkarexamen), sen 1,5 års fullgjord allmäntjänstgöring alltså 7 år allt som allt. Sen efter det är det en gynekologutbildning (vet ej exakt hur länge).