:

Får man köra om i Mittenfilen?

Innehållsförteckning:

  1. Får man köra om i Mittenfilen?
  2. Vad gäller vid köbildning?
  3. Får man köra om polis?
  4. Är det olagligt att köra om?
  5. Får man köra om en motorcykel?

Får man köra om i Mittenfilen?

Kanske en av våra mest okända trafikregler: Man får inte ligga och köra i mittfilen. Det här gäller när hastighetsgränsen är 80 kilometer i timmen och högre. Principen är att mitt- och vänsterkörfältet ska användas till omkörning. Sedan ska man återvända till höger körfält.

Vad gäller vid köbildning?

när det körfält som skall användas vid omkörningen inte på en tillräckligt lång sträcka är fritt från mötande trafik eller något annat hinder, vilket innebär att det är förbjudet att köra om på sådant sätt att mötande trafik tvingas ut på vägrenen, när det vid köbildning kan vara svårt att köra tillbaka till höger.

Får man köra om polis?

Blåljuset betyder antingen att utryckningsfordonet kör under utryckning eller också varnar för något på eller vid vägen. Under utryckning krävs fri väg av andra trafikanter. Då kan man normalt inte köra om inom reglerna. Men går det och du ändå kan lämna fri väg så är inte själva omkörningen förbjuden.

Är det olagligt att köra om?

Det finns många specifika regler när det är tillåtet, och inte tillåtet, att köra om. För att sammanfatta och göra det lite enklare, så gäller generellt att du ska köra om på vänster sida och omkörningen ska ske utan risk för fara. Innan du påbörjar en omkörning ska du vara säker på att det kan ske trafiksäkert.

Får man köra om en motorcykel?

Men trafiken är ett samspel där det bör vara självklart att man underlättar för dem som kan ta sig fram när trafiken står nästan stilla, till exempel motorcyklar och mopeder. Det är inte förbjudet för dem att köra mellan filerna vid köbildning om det sker i en rimlig hastighet och på ett sätt som inte är vårdslöst.