:

Får man låna ut sin lägenhet?

Innehållsförteckning:

  1. Får man låna ut sin lägenhet?
  2. Får jag låna ut min hyresrätt?
  3. Vad är andrahand?
  4. Hur mycket kan jag hyra ut min lägenhet för?
  5. Hur länge kan jag hyra ut min hyresrätt?
  6. Vad är ett andrahandskontrakt?
  7. Vad innebär det att ha besittningsskydd?

Får man låna ut sin lägenhet?

Du som äger en bostadsrätt får hyra ut din lägenhet om föreningen går med på det eller hyresnämnden lämnar tillstånd till det. Om du låter någon annan använda din bostadsrätt självständigt är det en uthyrning i andra hand. Du får hyra ut i andra hand om bostadsrättsföreningen godkänner det.

Får jag låna ut min hyresrätt?

Giltiga skäl för andrahandsuthyrning hyresrätt För att hyra ut en lägenhet i andrahand krävs att du har så kallade beaktansvärda skäl. Har du hyrt bostaden i en kortare tid än ett år krävs starkare skäl. Du ska i första hand ansöka om ett godkännande från hyresvärden, nekar de kan du vända dig till hyresnämnden.

Vad är andrahand?

Att låta någon annan använda din lägenhet eller lokal självständigt innebär att du hyr ut i andra hand. Det behöver du ha hyresvärdens tillstånd för att göra. Om du inte får det kan du ansöka om det hos hyresnämnden.

Hur mycket kan jag hyra ut min lägenhet för?

Låt säga att fyra procent anses vara en skälig räntenivå. Om du då har en bostadsrätt som är värd kronor, med en månadsavgift på 3 000 kronor och kostnader för el, bredband och vatten på 1 500 kronor i månaden kan du ta en månadshyra på 14 500 kronor – (( * 0,04)/12) + 30 = 14 500.

Hur länge kan jag hyra ut min hyresrätt?

Hyresnämnden lämnar i regel inte tillstånd för längre tid än ett år åt gången. Om hyresvärden inte går med på fortsatt uthyrning kan du söka tillstånd på nytt hos hyresnämnden. Vid speciella förhållanden, till exempel vid en längre tids arbete utomlands, kan nämnden ge dig tillstånd för hela tjänstgöringstiden.

Vad är ett andrahandskontrakt?

Ett förstahandskontrakt betyder att du hyr direkt av en hyresvärd, till exempel ett bostadsbolag, eller allmännyttan. Ett andrahandskontrakt kallas det när du hyr av en annan hyresgäst (en förstahandshyresgäst) som i sin tur hyr av en hyresvärd.

Vad innebär det att ha besittningsskydd?

Ett skydd för nyttjanderättshavaren om upplåtaren säger upp avtalet till upphörande. En bostadshyresgäst har ett direkt besittningsskydd som följer av 12 kap. 46 § jordabalken och innebär att hyresförhållandet i stort sett alltid förlängs.