:

Varför är det farligt med kortison?

Innehållsförteckning:

  1. Varför är det farligt med kortison?
  2. Vad är biverkningar med kortisonbehandling?
  3. Hur påverkar kortisol kroppen?
  4. Vad är hög dos av kortison?
  5. Kan kortison användas vid hjärtsjukdomar?

Varför är det farligt med kortison?

Vanliga biverkningar av kortison som du andas in är lätt irritation i halsen, heshet eller hosta. Du kan få svampinfektion i munhålan eller svalget. För att minska risken för det kan du skölja munnen med lite vatten efter att du har andats in läkemedlet.

Vad är biverkningar med kortisonbehandling?

  • Många associerar kortisonbehandling med biverkningar som viktökning, ”månansikte” och tunn skör hud med blodutgjutelser. Detta är biverkningar som blir tydliga efter långtidsbehandling med höga kortisondoser i tablettform. Detsamma gäller för benskörhet (osteoporos).

Hur påverkar kortisol kroppen?

  • Kortisol tillhör i sin tur en grupp livsviktiga hormoner som kallas glukokortikoider. Dessa påverkar kroppen på många olika sätt. De ökar exempelvis tillförseln av energi till hjärna och muskler vid fysiska och psykiska ansträngningar.

Vad är hög dos av kortison?

  • Som hög dos räknas mer än 100 milligram per dag. Det är viktigt att du tillsammans med läkaren väger risken för biverkningar mot fördelarna med behandlingen. Vid många sjukdomar har kortison en mycket bra effekt, ibland är det till och med livräddande.

Kan kortison användas vid hjärtsjukdomar?

  • Kortison används också vid vissa blodsjukdomar och tumörsjukdomar. Biverkningar vid behandling med tabletter, kapslar eller sprutor. Biverkningar du kan märka snabbt är att du får hjärtklappning, känner dig överaktiv och får svårt att sova, speciellt om du tar höga doser. Du kan känna dig mer hungrig än vanligt.