:

Kan quinoa odlas i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Kan quinoa odlas i Sverige?
  2. Var kommer quinoa ifrån?
  3. När ska man skörda quinoa?
  4. Kan man så quinoa?
  5. Vad är quinoa för slags gryn och hur används det?
  6. Hur skördar man quinoa?
  7. Är alla mållor ätliga?

Kan quinoa odlas i Sverige?

a. Europa där quinoa numera odlas kommersiellt i många länder. I Sverige bedrivs i nuläget kommersiell odling i mindre skala som uppvisar positiva resultat.

Var kommer quinoa ifrån?

Quinoa härstammar från Sydamerika där den växer vilt och odlas framför allt i Bolivia och Peru. Quinoan är näringsrik, helt glutenfri och innehåller fullvärdigt protein. Växten kallas på svenska även mjölmålla och är besläktad med spenat och rödbeta.

När ska man skörda quinoa?

Quinoa tillgodogör sig kväve bra från förfrukterna och den blir väldigt kraftig liksom svinmållan när det finns tillräckligt kväve i marken (hushållningssällskapet, 2013). Skördetidpunkten är beroende av väder och såtidpunkt, ett normalt år skördas fröna från slutet på augusti fram till slutet på september (Appelgren.

Kan man så quinoa?

Handtröskade quinoafrön. När quinoakolvarna var torra tröskade jag dem för hand genom att gnugga ner fröna i en pappkasse. Sedan plockade jag bort allt grovt växtmaterial och samlade alla frön i en skål, jag kände mig malligt glad över att ha odlat egen quinoa på vårt tak mitt i stan.

Vad är quinoa för slags gryn och hur används det?

Quinoa är ett litet frö, som med sitt höga proteininnehåll, sina många fibrer och sin sunda fettsyreprofil är en riktig tungviktare inom hälsovärlden. Det gynnar både din mättnad och matsmältning att äta quinoa.

Hur skördar man quinoa?

När quinoakolvarna var torra tröskade jag dem för hand genom att gnugga ner fröna i en papp-kasse. Sedan plockade jag bort allt grovt växtmaterial och samlade alla frön i en skål. Jag kände mig så malligt glad över att ha odlat egen quinoa på vårt tak mitt i stan.

Är alla mållor ätliga?

Det finns ett 15-tal olika mållor i Sverige och alla är ätliga och kan beredas på liknande sätt. Svinmålla är den vanligast förekommande.