:

Hur påverkar amfetamin samhället?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar amfetamin samhället?
  2. Hur påverkas människor av droger?
  3. Hur ser samhället på missbrukare?
  4. Hur drabbas samhället av alkohol?
  5. Vad kostar narkotikamissbruket det svenska samhället?

Hur påverkar amfetamin samhället?

Om du lever nära någon med missbruk kan det försämra även din egen hälsa. Gäller det tobak kan du som passiv rökare få försämrad hälsa. Om det handlar om missbruk av narkotika och alkohol är det vanligt att man blir stressad, får sömnsvårigheter och har allmänt svårare att klara av vardagen.

Hur påverkas människor av droger?

Droger påverkar dig på olika sätt Du får sämre minne och svårare att tänka, om du använder drogerna ofta. Andra sorters droger gör att du känner dig pigg, lycklig eller får bättre självförtroende en stund. Du kan också få ont i huvudet, feber, känna att hjärtat slår snabbare eller få svårt att andas.

Hur ser samhället på missbrukare?

Sämre bemötande av personal inom vården på grund av missbruk påverkar också att individer avstår att söka vård för sin missbruksproblematik [27]. En studie visar att människor i samhället har mer negativ syn på individer som har ett missbruk än på dem som har fysisk funktionsnedsättning eller psykisk sjukdom.

Hur drabbas samhället av alkohol?

Cancer och beroendesyndrom är de sjukdomar som förklarar den största delen av ohälsa relaterat till alkohol, enligt beräkningar från GBD. Alkohol ökar även risken för både avsiktliga skador och olyckor. De skador som orsakas av alkohol är främst självskador samt fall- och transportolyckor.

Vad kostar narkotikamissbruket det svenska samhället?

KOSTSAMT Missbruket kostar samhället stora summor varje år. Enligt nya beräkningar handlar det om 66 miljarder kronor för alkohol, 62 miljarder för narkotika och 20 miljarder för läkemedelsmissbruk, skriver Gerhard Larsson, Missbruksutredningen.