:

Vad består konstgödsel av och hur påverkar det odlingen och hur kan det påverka naturen utanför själva odlingen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad består konstgödsel av och hur påverkar det odlingen och hur kan det påverka naturen utanför själva odlingen?
  2. Hur fungerar konstgödsel?
  3. Hur kommer gödseln ut ur ladugården?
  4. Måste man mylla ner kogödsel?
  5. Vad finns det för nackdelar med konstgödsel?

Vad består konstgödsel av och hur påverkar det odlingen och hur kan det påverka naturen utanför själva odlingen?

Konstgödsel består av få näringsämnen, framför allt kväve, fosfor och kalium i en form som växterna lätt kan ta upp. Konstgödsel gödslar växterna, medan jorden och de djur och mikroorganismer som finns i den på detta sätt får ensidig näring.

Hur fungerar konstgödsel?

NPK (kväve, fosfor och kalium) är en vanlig typ av konstgödsel, vanligtvis tillverkad av ammoniak, salpetersyra, svavelsyra, fosforsyra, samt kaliumklorid eller kaliumsulfat. Ammoniak tillverkas genom Haber–Bosch-processen genom reaktion mellan vätgas och kvävgas under högt tryck och hög temperatur.

Hur kommer gödseln ut ur ladugården?

I ladugården går nu flytgödslet ut i gödselbrunnen. Därifrån pumpas det upp till skruvpresseparatorn som genom hårt tryck skiljer kons osmälta fibrer av ensilage, halm och hö, från vätskan. Ut kommer ett torrt strömaterial som nästan är helt luktfritt. ... Resten blir vätska som hamnar på de 700 hektar stora åkrarna.

Måste man mylla ner kogödsel?

Svar: Det är alltid bäst att mylla ner gödsel, om man vill att näringen ska gå ner till växternas rötter. Men mylla inte för djupt, utan bara så att gödseln blandas med det översta jordlagret.

Vad finns det för nackdelar med konstgödsel?

Problemet med konstgödsel är inte att kväve, fosfor eller kalium är giftigt. Dessa tre ämnen är nödvändiga näringsämnen som växterna behöver. Konstgödsel innehåller även tungmetallen kadmium som förgiftar marken, men det största miljöproblemet, förutom klimatpåverkan, är övergödningen som konstgödseln orsakar.