:

Hur påverkar sköldkörteln graviditet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar sköldkörteln graviditet?
  2. Kan man bli gravid med sköldkörtelproblem?
  3. Kan man bli gravid om man har sköldkörtelproblem?
  4. Hur påverkar hypotyreos graviditet?
  5. Kan sköldkörteln påverka fertilitet?
  6. Hur påverkar Levaxin TSH?

Hur påverkar sköldkörteln graviditet?

Den förekommer hos cirka 0,1–0,2 procent av alla gravida. Obehandlad hypertyreos kan hos mamman leda till hjärtsvikt, tyreotoxisk kris, för tidig förlossning, havandeskapsförgiftning (preeklampsi), tillväxtstörningar hos fostret eller ökad risk för perinatal död och till och med för mödradödlighet.

Kan man bli gravid med sköldkörtelproblem?

Sköldkörtelsjukdom är en av Sveriges största kvinnliga folksjukdomar. En studie på Danderyds sjukhus visar att sköldkörtelhormonerna kan inverka på fertilitet, graviditet och embryoutveckling, men att brist på hormonet inte alltid behandlas.

Kan man bli gravid om man har sköldkörtelproblem?

Det är inte svårare att bli gravid om du har hypotyreos och behandlas med sköldkörtelhormon. En hypotyreos som inte behandlas kan annars göra det svårare att bli gravid. Vänta med att försöka bli gravid tills dina halter av sköldkörtelhormon är på en bra nivå.

Hur påverkar hypotyreos graviditet?

Obehandlad hypotyreos under graviditet ger ökad risk för maternell hypertension, preeklampsi, ablatio placentae, prematurbörd, låg födelsevikt och intrauterin fosterdöd. Obehandlad tyreotoxikos, oftast Mb Graves, under graviditet ger ökad risk för missfall, preeklampsi och intrauterin tillväxthämning.

Kan sköldkörteln påverka fertilitet?

Tyreoideafunktionen har betydelse för fertiliteten (framförallt studerat hos kvinnor, men även hos män kan fertiliteten påverkas). Vid hypotyreos hos kvinnan, även subklinisk sådan, är fertiliteten ofta nedsatt. Vid hypertyreos är missfallsrisken något ökad.

Hur påverkar Levaxin TSH?

Om du behandlas med levotyroxin/T4 (Euthyrox, Levaxin) När forskare studerade nivåerna av TSH, fritt T4 och fritt T3 hos patienter med hypotyreos fann man att TSH-värdet var något lägre under de första 12 timmarna efter att man tagit sin T4-medicin för att därefter ligga på en något högre nivå.