:

Hur kommer östrogen ut i våra vattendrag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kommer östrogen ut i våra vattendrag?
  2. Hur påverkar p-piller individen?
  3. Vilket preventivmedel är bäst för miljön?
  4. Hur fungerar p-piller i kroppen?
  5. Hur påverkas miljön av kondomer?

Hur kommer östrogen ut i våra vattendrag?

Människor utsöndrar stora mängder naturligt östrogen via urinen, och därför finns naturligt östrogen i avlopps- vatten från reningsverk. Halten av naturligt östrogen är i själva verket mycket högre än halten av syntetiskt östrogen då avloppsvattnet når reningsverket.

Hur påverkar p-piller individen?

P-piller gör att du inte får någon ägglossning. De påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern.

Vilket preventivmedel är bäst för miljön?

Preventivmedel utan hormoner En kopparspiral innehåller inga hormoner. Den sitter inne i livmodern där den skapar en miljö som gör att spermier inte kan överleva. Kopparspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

Hur fungerar p-piller i kroppen?

P-piller gör att du inte får någon ägglossning. De påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. P-piller påverkar även slemhinnan inne i livmodern. De gör att slemhinnan blir tunn och därför kan den inte ta emot ett befruktat ägg.

Hur påverkas miljön av kondomer?

Kondomer är nedbrytbara, men hur lång tid det tar i till exempel en kompost har RFSU inget svar på. Kondomer ska inte spolas ner i toaletten utan läggas i soporna. En kondom rymmer cirka 7 liter vatten, och kan orsaka stopp i vattenledningarna och problem i vattenreningsverken.