:

Vilka konsekvenser kan smältande havsis och glaciärer leda till?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka konsekvenser kan smältande havsis och glaciärer leda till?
  2. Hur påverkas vi av glaciärer?
  3. Hur stor del av jordens yta täcks av glaciärer?
  4. Hur kan vi veta att glaciärerna har minskat?
  5. Hur påverkas djuren av att glaciärerna smälter?
  6. Hur uppstår en glaciär?

Vilka konsekvenser kan smältande havsis och glaciärer leda till?

Om medeltemperaturen på Jorden fortsätter att öka kommer världens glaciärer att smälta alltmer. Detta kan leda främst till två saker av global betydelse. Den ena är att smältvattnet fyller på haven med extra vatten och att havsytan därför stiger. Den andra effekten är att glaciärerna på sikt kommer att bli mindre.

Hur påverkas vi av glaciärer?

Många av klimatförändringarnas konsekvenser påverkar just glaciärer. Stigande temperaturer på grund av global uppvärmning ökar glaciärernas smältning vilket kan orsaka rörelse. Rörelserna kan få katastrofala konsekvenser. Till exempel kan glaciärsjöar brista och skapa översvämningar.

Hur stor del av jordens yta täcks av glaciärer?

Omkring tio procent av jordens yta täcks av glaciärer. Närmare 75 procent av världens dricksvattensreserv finns lagrade i form av glaciärer. Det finns glaciärer i alla världsdelar förutom på Australien. 97 procent av all glaciäris finns på Grönland och i Antarktis.

Hur kan vi veta att glaciärerna har minskat?

Fast å andra sidan behövs det ju faktiskt inte exakta mätningar för att konstatera om en glaciär kraftigt minskar i storlek, eller till och med försvinner. Fotografier tagna vid olika tidpunkter går till exempel också att använda. Exakta mätningar kan dock vara bra att ha, för att veta hur snabbt det går.

Hur påverkas djuren av att glaciärerna smälter?

Glaciärerna minskar i storlek, havsisen i Arktis smälter, havsnivån stiger och återkommande torka orsaker svält. I Arktis drabbas isbjörn och valross när havsisarna smälter. ... Det leder till att isbjörnarna inte kan jaga säl.

Hur uppstår en glaciär?

En del snö och halvsmält snö ligger kvar, och den blöta snön packas. På vintern faller ny snö. Om en del av snön blir kvar sommartid, och om detta händer sommar efter sommar, byggs den packade snön till tjockare och tjockare lager av snö som efter några år packas till is. En glaciär växer till.