:

Är det lag på backljus?

Innehållsförteckning:

  1. Är det lag på backljus?
  2. Är backljus obligatoriskt?
  3. Är det lag på backljus på släp?
  4. Är det besiktning på halvljus?
  5. Är halvljus obligatoriskt?
  6. Är dimljus obligatoriskt?

Är det lag på backljus?

Det är inget krav eller lag på backljus - om inte bilen är helbilsgodkänd. Däremot är det krav på backväxel, för fordon över 450kg med två eller fler hjul. Däremot är det krav på backväxel, för fordon över 450kg med två eller fler hjul.

Är backljus obligatoriskt?

Johanna. MORGAN: Nej, vid kontrollbesiktning görs inte någon kontroll av att backningsstrålkastare fungerar. Men på lätt bil och lätt släpvagn från årsmodell 1984 och framåt kontrolleras att backljuset inte kan lysa om friläge eller växel framåt är ilagd.

Är det lag på backljus på släp?

Om släpet har en totalvikt på 750 kg eller mindre så är det inte krav på backljuset.

Är det besiktning på halvljus?

MORGAN: Det kan tyckas att automatisk avbländning av helljus borde ingå som en kontrollpunkt i kontrollbesiktning, men det gör det inte. Vid kontrollbesiktningen kontrolleras att hel- och halvljuset fungerar samt att reglage/omkopplare för hel- och halvljus fungerar.

Är halvljus obligatoriskt?

I dagsljus ska du använda halvljus, men du får även använda annat ljus. Halvljus och annat ljus får inte användas samtidigt. Med annat ljus menas ljus från varsellykta, dimljusstrålkastare eller spänningsreducerad halvljusstrålkastare.

Är dimljus obligatoriskt?

Svar: Dimljus får ersätta halvljus när det råder dimmigt väglag, och därför får inte heller dimljus vara felriktat och kanske blända mötande. Det finns inget krav på att bilen måste ha dimljus. Du kan demontera dem och slippa det bekymret, men besiktningsmannen har alltså rätt.