:

Vilka aktier har rösträtt?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka aktier har rösträtt?
  2. Vilka aktier äger jag?
  3. Hur fungerar ett aktiebolag?
  4. Vad krävs för att starta ett aktiebolag?
  5. Vad är styrelsen i ett aktiebolag?

Vilka aktier har rösträtt?

Ett aktiebolag kan ge ut aktier av olika slag , som exempelvis ger olika rösträtt eller olika rätt till aktiebolagets vinst. Det kan bland annat vara A- och B-aktier eller stam- och preferensaktier.

Vilka aktier äger jag?

Vi har inte möjlighet att lämna ut uppgifter om en viss person äger aktier eller hur många aktier den personen äger. Våra offentliga aktieböcker innehåller endast information om aktiebolag med aktieägare som äger 501 aktier eller fler. Läs mer i avsnittet om Offentliga aktieböcker.

Hur fungerar ett aktiebolag?

  • Så fungerar ett aktiebolag. Ett aktiebolag är ett företag där delägarna, alltså aktieägarna, normalt sett inte har ett personligt ansvar för företagets skulder. Att starta ett aktiebolag kräver en kapitalinsats.

Vad krävs för att starta ett aktiebolag?

  • Att starta ett aktiebolag kräver en kapitalinsats. Du måste ha ett aktiekapital. När du startar ett aktiebolag måste du ha minst 25 000 kronor i aktiekapital. Aktiekapitalet motsvaras av ett antal aktier som aktieägarna har som bevis för sitt ägarinnehav i bolaget. Aktiekapitalet kan bestå av kontanter eller egendom som är till nytta för ...

Vad är styrelsen i ett aktiebolag?

  • Styrelse i aktiebolag. Aktiebolaget företräds av en styrelse och i vissa fall av en verkställande direktör (vd). I ett aktiebolag måste det finnas minst en styrelseledamot och en styrelsesuppleant. Om styrelsen har färre än tre styrelseledamöter ska det finnas minst en styrelsesuppleant.