:

Hur många arbetar inom restaurangbranschen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många arbetar inom restaurangbranschen?
  2. Hur stor är restaurangbranschen?
  3. Vad ingår i restaurangbranschen?
  4. Hur många jobbar inom hotell och restaurang?
  5. Hur många jobbar i besöksnäringen?
  6. Hur många hotell finns det i världen?
  7. Hur har pandemin påverkat restauranger?
  8. Har alla restauranger kollektivavtal?

Hur många arbetar inom restaurangbranschen?

År 2012 sysselsatte restaurang- catering och barverksamhet (här kallad restaurangbranschen) nästan 110 000 personer. Drygt 56 000 av dessa var män och drygt 53 000 var kvin- nor. Branschen sysselsätter i huvudsak unga kvinnor och män. Hälften av alla sysselsatta inom branschen var år 2012 under 30 år.

Hur stor är restaurangbranschen?

Den totala restaurangmarknaden uppgick 2019 till cirka 140,5 miljarder kronor inklusive moms. I diagrammet nedan kan du se hur försäljningen har fördelat sig på de olika kategorierna under 2020. Lunch- och kvällsrestauranger har en försäljningsandel på 46,4 procent av den totala försäljningen.

Vad ingår i restaurangbranschen?

Restaurangbranschen omfattar flera olika kategoriindelningar vilka benämns Hotellrestauranger, Lunch- och kvällsrestauranger, Snabbmatsrestauranger, Kaféer/konditorier, Nöjesrestauranger-, pubar och barer samt Personalrestauranger.

Hur många jobbar inom hotell och restaurang?

Antalet anställda är naturligtvis flytande, inte minst sett över ett år. Men enligt SCB:s nationalräkenskaper sysselsatte hotell- och restaurangbranschen sammanlagt 202 000 personer i Sverige förra året. Räknas inköp av tjänster och produkter från andra branscher med, rör det sig om cirka 264 000 individer.

Hur många jobbar i besöksnäringen?

Drygt sju procent av alla utlandsfödda som är anställda i Sverige jobbar i besöksnäringen. Det är en ökning med runt 30 procent sedan år 2000. Besöksnäringen1 har haft en mycket stark tillväxt under 2000-talet. Antalet sysselsatta har ökat med 66 000 perioden 2.

Hur många hotell finns det i världen?

Just nu finns det 5 988 hotell med rum under byggnad i världen.

Hur har pandemin påverkat restauranger?

Försäljningen minskade mindre där folk bor. I samband med pandemin arbetar fler hemifrån, vilket kan ha påverkat delar av restaurangbranschen. Restaurangernas läge i förhållande till bostäder och arbetsplatser ser i alla fall ut att haft stor påverkan på försäljningen under 2020.

Har alla restauranger kollektivavtal?

Många restauranger och serviceenheter är inte kopplade till något kollektivavtal vilket kan leda till att personalen arbetar under felaktiga förhållanden samtidigt som gästerna inte erbjuds den service de vill ha.