:

Vilka akademiker är arbetslösa?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka akademiker är arbetslösa?
  2. Hur många är arbetslösa?
  3. Vilka är långtidsarbetslösa?
  4. Hur många lärare är arbetslösa?
  5. Är lärare ett bristyrke?

Vilka akademiker är arbetslösa?

Den största gruppen arbetslösa akademiker är utbildade inom samhällsvetenskap, juridik, handel och administration. Men högst arbetslöshet finns bland utbildade inom humaniora och konst där 12,2 procent var öppet arbetslösa eller deltog i något arbetsmarknadsprogram i slutet av september.

Hur många är arbetslösa?

Hur många personer som är arbetslösa i Sverige påverkas av det ekonomiska läget både i Sverige och i världen. Den globala finanskrisen under 20 är den händelse som har påverkat arbetslösheten i Sverige mest sedan år 2000. Som mest var arbetslösheten 8,6 procent. År 2020 var den 8,3 procent.

Vilka är långtidsarbetslösa?

En person som varit arbetslös i mer än ett halvår räknas som långtidsarbetslös. Antalet långtidsarbetslösa har stigit sedan mitten av 2019 men utvecklingen har intensifierats i samband med senaste årets coronapandemin. I november hade 152 800 personer varit arbetslösa i minst 27 veckor.

Hur många lärare är arbetslösa?

Samtidigt med den skriande bristen på behöriga lärare visar siffror som Arbetsförmedlingen har tagit fram till DN att antalet grundskollärare som är inskrivna som öppet arbetslösa på Arbetsförmedlingen har ökat med 64 procent under bara de senaste fem åren, från 1.913 personer (år 2015) till 3.129 förra året (2020).

Är lärare ett bristyrke?

Skola Den skriande brist på utbildade lärare som målas upp stämmer inte alls med verkligheten. Erik Löfgren, nyexaminerad lärare, rapporterar från jobbsökandets gråa vardag och beskriver varför facken drivit helt fel krav.