:

Vilka stödjer Islamiska staten?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka stödjer Islamiska staten?
  2. Hur många IS anhängare finns det i Sverige?
  3. Hur många svenska IS krigare finns det?
  4. Vad är Isis för något?
  5. Hur många svenskar åkte till is?
  6. Hur många åkte till is?
  7. Vad gjorde IS?

Vilka stödjer Islamiska staten?

I sin självutnämnda status som kalifat, hävdar Islamiska staten religiös auktoritet över alla muslimer och har ambitionen att ta en stor del av de muslimbebodda regionerna i världen under sin direkta politiska kontroll, med start i Levanten, som omfattar Jordanien, Israel, Palestina, Libanon, Cypern, och ett område i ...

Hur många IS anhängare finns det i Sverige?

Experter är eniga om att vissa som har kommit tillbaka kan vara farliga – trots det har kommunerna dålig koll på vilka de är, visar SVT Nyheters enkät. Runt 300 personer har sedan 2012 rest från Sverige för att ansluta sig till IS eller andra våldsbejakande islamistgrupper i Syrien och Irak.

Hur många svenska IS krigare finns det?

Uppskattningar från Egmont Institute talar för att 30–45 vuxna och drygt 55 barn med kopplingar till Sverige sitter fängslade i Syrien eller Irak. [ix] Andra källor, som syrisk-kurdiska Rojava Information Center, uppskattar antalet svenskar till cirka 120, varav 80 barn.

Vad är Isis för något?

ISIS, Islamiska staten i Irak och Syrien, se Islamiska staten.

Hur många svenskar åkte till is?

Totalt är det runt 900 barn som kommer från Irak eller Syrien och flera av barnen har varit där i över fyra år. Flera svenska barn har under senaste året flyttats till Roj från Al Hol. Enligt UD finns just nu omkring 20 svenska barn och 10 svenska kvinnor i Roj.

Hur många åkte till is?

Cirka 300 människor lämnade sina liv i Sverige för att ansluta sig till IS. 150 har återvänt, andra är döda eller sitter inspärrade i läger. I Sverige hoppas regeringen på att få ut barnen – vilket visat sig mycket svårare än vad man trott.

Vad gjorde IS?

Den islamiska staten (IS) är en islamistisk militant terroristgrupp som idag kontrollerar stora områden i Irak och Syrien. IS kämpar för att etablera en islamsk stat. Gruppen har tagit över stora landområden, gjort sig skyldiga till brutala brott mot mänskliga rättigheter och rekryterat krigare från hela världen...