Hur märker man renar?
Innehållsförteckning:
Hur märker man renar?
Under kalvmärkningen som sker under sommarmånaderna, arbetar man att märka renkalvarna. Renarna samlas till ett rengärde, där kastar renskötarna fast kalvarna och märker kalven i rätt märke. Att det blir rätt märke är viktigt så att inte renkalven får fel ägare.
Hur hittar samerna sina renar?
Inom varje samebys område strövar och flyttas renarna mellan olika betesmarker. Betesområdena har olika egenskaper som gör dem betydelsefulla för renskötseln vid olika tider på året. För att förflytta sig mellan de olika områdena använder renarna särskilda vandrings- och flyttleder som ofta är mycket gamla.
Har renar?
Renen tillhör familjen hjortdjur Cervidae, och där brukar det vara tjurarna som har horn medan korna saknar. Hornen är så kallade benkronor och fälls och växer ut på nytt varje år. Hos renen har båda könen horn och kalvarna får horn redan första sommaren. ... Renkorna behåller däremot sina horn under vintern.
Var kan man se renar?
Den samiska kulturen är starkt förankrad i norraste delen av Dalarna. I Idre och Grövelsjön finns nämligen Sveriges sydligaste sameby. Här kan du via aktören Renbiten uppleva och ta del av samisk kultur på nära håll. Vandra med renar och lär dig mer om renskötarens vardag.
Kan renägare?
Det är en utbredd missuppfattning att bara samer får äga renar. I Sametingets renmärkesregister finns drygt 4 500 renägare. ... Renskötseln är intimt sammankopplad med den samiska kulturen och har traditioner mycket långt bakåt i tiden. Den har under tusentals år utvecklats från jakt på vildren till dagens renskötsel.