Hur skickar man farligt gods?
Innehållsförteckning:
- Hur skickar man farligt gods?
- Vem klassificerar farligt gods?
- Får vem som helst transportera farligt gods?
- Vilka egenskaper kännetecknar farligt gods?
- Är gasol farligt gods?
- Är olja farligt gods?
Hur skickar man farligt gods?
Jag ska skicka farligt gods - hur gör jag? Då är det en bra idé att kontakta din transportör. Vi tittar på vad du skickar, hur mycket, storlekar på behållare samt vilket fraktsätt du ska använda. Regelverken skiljer sig nämligen åt beroende på om du skickar med väg, järnväg, sjö eller flyg.
Vem klassificerar farligt gods?
Klassificering av farligt gods är en förutsättning för att veta vilka regler som ska användas och hur transporterna får utföras. Avsändaren av det farliga godset är ansvarig för klassificeringen.
Får vem som helst transportera farligt gods?
Förare som transporterar farligt gods ska inneha förarintyg som är utfärdat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap eller annan behörig myndighet. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som föreskriver om regler för farligt gods på väg (ADR-S) i Sverige.
Vilka egenskaper kännetecknar farligt gods?
Farligt gods är klassificerade efter kännetecken.
- Explosiva ämnen och föremål.
- Gaser.
- Brandfarliga vätskor.
- Brandfarliga fasta ämnen.
- Oxiderande ämnen och organiska peroxider.
- Giftiga och smittfarliga ämnen.
- Radioaktiva ämnen.
- Frätande ämnen.
Är gasol farligt gods?
Klass 2: Gaser Brandfarliga och icke brandfarliga gaser men även giftiga gaser, till exempel hårsprayer, gasol, cigarettändare, sprayfärg, insektsmedel i sprayform, dykartuber, syrgas, svetsgaser med mera.
Är olja farligt gods?
Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och produkter som kan skada människor, djur, miljö, egendom och annat gods om de inte hanteras rätt under transporter eller skyddas mot yttre hot som stöld eller skadegörelse. Farligt gods kan till exempel vara gasol, olja och bensin.