Hur mäter man Saturation?
Innehållsförteckning:
- Hur mäter man Saturation?
- Kan man ha 100 syresättning?
- Varför mäta syremättnad?
- Vad är Kolsyrenarkos?
- Hur tillförlitlig är en pulsoximeter?
Hur mäter man Saturation?
Saturationsmätare (pulsoximeter) mäter via ljus av speciell våglängd och beräknar andelen av arteriellt/venöst blod och presenterar detta som en syremättnad (oxygensaturation). En mängd olika faktorer påverkar noggrannheten i mätningen men det är en enkel och icke invasiv mätmetod.
Kan man ha 100 syresättning?
De flesta har en syrenivå i blodet på 95–100 %. Vissa lever dock ett normalt liv med en syrenivå i blodet på under 95 %. Något lägre värden förväntas under sömn, och en del användare kan då märka av värden på under 95 %.
Varför mäta syremättnad?
Mätningen görs för att undersöka hur andningen och blodcirkulationen fungerar. Alla nyfödda barn undersöks på detta sätt för att upptäcka vissa medfödda hjärtfel. Metoden kan användas i alla åldrar för att upptäcka lungsjukdomar eller hjärtsjukdomar. Att mäta syrehalten i blodet kallas också att mäta syremättnaden.
Vad är Kolsyrenarkos?
Detta sker tex vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) eller neuromuskulära sjukdomar (myasthenia gravis). Hos patienter med dessa sjukdomar regleras andningen i stället av låga pO2-nivåer. Hypoxi stimulerar andningen, och akut tillförsel av syrgas kan därför minska andningsdriven och ge kolsyrenarkos.
Hur tillförlitlig är en pulsoximeter?
Pulsoximetern är i allmänhet mest tillförlitlig inom mätområdet 85–100%. Noggrannheten avtar ju lägre faktisk saturation. Stor klinisk betydelse föreligger om patienten utsatts för höga doser koldioxid, som kan föreligga postoperativt vid hypoventilation och administration av oxygen.