Vad är det som händer i kroppen när man får diabetes?
Innehållsförteckning:
- Vad är det som händer i kroppen när man får diabetes?
- Hur ska behandla diabetes typ 2?
- Vad är vanliga symtom på diabetes typ 2?
- Hur minskar du risken för diabetes typ 2?
- Varför får du typ 2-diabetes?
- Vad är riktlinjerna för diabetes typ 2?
Vad är det som händer i kroppen när man får diabetes?
Cellerna i bukspottkörteln förstörs Vid typ 1-diabetes har kroppens eget immunförsvar angripit cellerna i bukspottkörteln och förstört dem så att de inte längre kan tillverka insulin. Kroppens celler kan inte ta upp blodsockret utan insulin, utan blodsockret stannar kvar i blodet och blodsockernivån ökar.
Hur ska behandla diabetes typ 2?
När du fått diagnosen typ 2-diabetes är målet med behandlingen att få ner blodsockervärdet. Behandlingen startas alltid med att du får göra livsstilsförändringar i form av förändrad kosthållning och fysisk aktivitet. Om det inte räcker så kompletteras behandlingen med läkemedel.
Vad är vanliga symtom på diabetes typ 2?
- Vanliga symtom är bland annat trötthet och att du behöver kissa oftare. Symtomen kommer ofta långsamt och kan ibland vara svåra att märka. Du kan göra mycket själv för att sänka blodsockervärdet, men ibland behövs läkemedel. Diabetes typ Vårdguiden. Till sidans huvudinnehåll.
Hur minskar du risken för diabetes typ 2?
- Typ 2-diabetes har en hög grad av ärftlighet. Även om du inte kan göra något åt dina ärftliga anlag så kan du minska risken genom andra åtgärder. Håll koll på midjemåttet. Minskad vikt och särskilt bukfetma är viktigt för att undvika risken för diabetes typ 2. Rör på dig.
Varför får du typ 2-diabetes?
- Vid typ 2-diabetes får du ett eller flera av följande symtom: 1 Du blir trött och kraftlös. 2 Du blir mer törstig. 3 Du kissar oftare och större mängder. 4 Du får försämrad syn och ser dimmigt. 5 Du kan få klåda i underlivet.
Vad är riktlinjerna för diabetes typ 2?
- Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer för hur diabetes typ 2 och en rad andra kroniska sjukdomar bör utredas och behandlas. Riktlinjerna innehåller rekommendationer till hälso- och sjukvården om vissa undersökningar och behandlingar som kan vara aktuella för att ta hand om dig som har diabetes typ 2.