:

Vad är viktigt att tänka på när det gäller stora regn så kallade skyfall när man bygger nytt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är viktigt att tänka på när det gäller stora regn så kallade skyfall när man bygger nytt?
  2. Vad beror skyfallen på?
  3. Hur skyddar man sig mot översvämningar?
  4. Hur påverkar städernas utbredning benägenheten för översvämningar?
  5. Hur mäter man hur mycket det regnar?

Vad är viktigt att tänka på när det gäller stora regn så kallade skyfall när man bygger nytt?

Länsstyrelsen rekommenderar att: Ny bebyggelse planeras att den inte tar skada eller orsakar skada vid en över- svämning från minst ett 100-årsregn. Risken för översvämning från ett 100-års- regn bedöms i detaljplan och eventuella skyddsåtgärder säkerställs.

Vad beror skyfallen på?

Avrinningsförloppen blir väldigt olika vid ”normala regn” resp. ”extrema skyfall”. De allra flesta regnen är relativt små där de ”normala regnen” sugs upp, nästan helt i grönytor och delvis på grusytor. De hårdgjorda ytorna ger i princip fullständig avrinning efter ”vätningen”.

Hur skyddar man sig mot översvämningar?

Inte inreda källaren för bostadsändamål. Införskaffa en dränkbar pump för att pumpa vid översvämning och testa den regelbundet. Inför ett skyfall placera sandsäckar eller täta med lämpliga föremål över avloppsbrunnar i källaren för att minska mängden upptryckande vatten från avloppsledningen.

Hur påverkar städernas utbredning benägenheten för översvämningar?

Klimatförändringarna leder till fler och kraftigare skyfall. Samtidigt börjar det ta slut på ”bra” platser att bygga på i städerna, vilket gör att det ofta byggs på platser med högre översvämningsrisk. Att anlägga parker eller dammar kan vara ett sätt att förhindra översvämningar.

Hur mäter man hur mycket det regnar?

Enheter. I Sverige anges nederbördsmängden vanligen i millimeter. Om det exempelvis regnar 1 mm innebär det att regnvattnet bildar ett 1 mm tjockt skikt på en horisontell yta om inget vatten avdunstar eller rinner undan. 1 mm regn motsvarar 1 liter per kvadratmeter.