När blev det svårare för torsken?
Innehållsförteckning:
- När blev det svårare för torsken?
- Vilket havsområde har torsken redan fiskats ut?
- Hur vanlig är torsk i Östersjön?
- Hur påverkas torsken av övergödningen och varför?
- Vad kommer hända om torsken försvinner?
När blev det svårare för torsken?
På 1980-talet var det vanligt med stora och fina torskar, men torsken har med tiden blivit mindre. Orsaken är en försämring i Östersjöns miljö, tillsammans med ett hårt fisketryck. Torsken blir även könsmogen tidigare, vilket är en stark indikation på att arten har problem.
Vilket havsområde har torsken redan fiskats ut?
Forskning visar att det finns ett starkt och tämligen stationärt bestånd av torsk i sundet, som har väldigt lite utbyte med torskbestånden i de omgivande havsområdena Östersjön och Kattegatt, där bestånden är kraftigt överfiskade.
Hur vanlig är torsk i Östersjön?
I Östersjön har fångsternas storlek sjunkit sedan mitten av 1980-talet och därefter varierat genom åren. Under 2017 var de bara 10–15 procent jämfört med de årliga fångsterna under -talet. Jämförelsevis fångades upp till 200 000 ton om året fram till 1978, innan fångsten ökade till 350 0.
Hur påverkas torsken av övergödningen och varför?
Övergödning leder bland annat till en ökad blomning av mikroalger och cyanobakterier i Östersjön. ... Därför kan övergödningen leda till syrebrist i bottenvattnet, vilket har minskat de områden i Östersjön där torsken kan fortplanta sig och leta mat.
Vad kommer hända om torsken försvinner?
Torsken är inte bara en viktig inkomstkälla, den har också en central roll i ekosystemet. I Östersjöns fria vattenmassa är torsk den enda rovfisken. Försvinner den kan hela näringsväven förändras. ... Bestånden minskar och torskarna mår allt sämre.