När ska man medicinera mot högt blodtryck?
Innehållsförteckning:
- När ska man medicinera mot högt blodtryck?
- Är 140 90 högt blodtryck?
- Vad är mediciner som sänker blodtrycket?
- Vilka är de vanligaste blodtrycksmedicinerna?
- Vad gör dessa mediciner för högt blodtryck?
- Varför ges inte blodtrycksbehandling för blodtryck?
När ska man medicinera mot högt blodtryck?
Om du har ett blodtryck på 160/100 mmHg eller högre brukar du oftast få tablettbehandling, även om andra riskfaktorer saknas. I gränsområdet mellan 140//100 beror beslutet på andra riskfaktorer som ålder, att ha hjärt-kärlsjukdom i släkten, diabetes, blodfetter, och rökning.
Är 140 90 högt blodtryck?
Den allmänt vedertagna gränsen för högt blodtryck i Sverige är 140/90 mmHg. Vad som räknas som normalt respektive högt blodtryck kan dock variera under dygnet, från person till person och i olika åldrar.
Vad är mediciner som sänker blodtrycket?
- Dessa mediciner verkar genom att vidga blodkärlen i kroppen och därmed sänka blodtrycket. De vanligaste medicinerna här är Felodipin(Plendil), Amlodipin (Norvasc) och Isradipin (Lomir). Namnet slutar alltså ofta på -dipin. Vanliga biverkningar är huvudvärk (i början) och svullnad av vaderna.
Vilka är de vanligaste blodtrycksmedicinerna?
- De vanligaste blodtrycksmedicinerna tillhör en av fem grupper: ACE-hämmare, väskedrivande, kalciumflödeshämmare, betablockare och AII-blockerare.
Vad gör dessa mediciner för högt blodtryck?
- Dessa är välbeprövade sedan länge och har visat god effekt mot den ökade risk för sjukdom som högt blodtryck ger. De leder till att njurarna släpper ifrån sig mer vätska till urinen, mängden vätska i blodet minskar därmed och blodtrycket sjunker. Exempel på sådana mediciner är Salures, Esidrex.
Varför ges inte blodtrycksbehandling för blodtryck?
- Dessa ges därför sällan bara för blodtrycksbehandling utan oftare då kroppen samlar på sig mycket vätska vilket kan ge svullna ben och andningsbesvär. En orsak till detta kan vara hjärtsvikt. Vanliga biverkningar är ganska lika övriga vätskedrivande medel.