:

Vad är egenavgift på apoteket?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är egenavgift på apoteket?
  2. Vad är högkostnadsskydd?
  3. Vad är högkostnadsskyddet för receptläkemedel?
  4. Vad är högkostnadsskyddet för öppen hälso- och sjukvård?
  5. Vad gäller högkostnadsskydd och frikort?

Vad är egenavgift på apoteket?

Högkostnadsskydd för läkemedel på recept Högkostnadsskyddet begränsar dina kostnader för medicin på recept. Det innebär att du betalar högst 2 400 kronor under ett år för mediciner som ingår i den så kallade läkemedelsförmånen. Överstigande kostnader betalar regionen (fd. landstinget) för.

Vad är högkostnadsskydd?

  • Vad är högkostnadsskydd? Högkostnadsskydd är en förmån som regleras i lag, och innebär att kostnader för läkemedel reduceras för svenska medborgare och EU-medborgare som fått recept i Sverige. Patientens kostnad för receptbelagda läkemedel minskar stegvis under en tolvmånadersperiod.

Vad är högkostnadsskyddet för receptläkemedel?

  • Högkostnadsskyddet innebär att du från och med 1 januari 2020 betalar högst 2350 kronor per tolvmånadersperiod för dina receptläkemedel eller stomiprodukter. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

Vad är högkostnadsskyddet för öppen hälso- och sjukvård?

  • Högkostnadsskyddet för öppen hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen innebär att en patient inte ska betala mer än 1 150 kr under en 12-månadersperiod. Betalda patientavgifter och fakturor som patienten har betalat eller ännu inte har betalat ska räknas in i högkostnadsskyddet.

Vad gäller högkostnadsskydd och frikort?

  • Patienten ska informeras om regler för högkostnadsskydd och frikort. Högkostnadsperioden är alltid en löpande 12-månadersperiod. Den utgår från dagens datum och sträcker sig 12 månader bakåt i tiden. Det innebär att betalda patientavgifter som är äldre än 12 månader faller bort.