:

Hur sitter en CVK?

Innehållsförteckning:

  1. Hur sitter en CVK?
  2. Hur länge kan en Tunnelerad CVK sitta?
  3. Vad händer om man sprutar in luft i kroppen?
  4. Vad är Chiaris syndrom?
  5. Vad betyder förändringar i hjärnan?
  6. Vad är en Tunnelerad CVK?
  7. Varför har man en CVK?
  8. Hur ofta ska CVK bytas?

Hur sitter en CVK?

En central venkateter är en tunn plastslang som förs in i ett blodkärl på halsen eller under nyckelbenet. Genom slangen kan du få behandling och lämna prover ofta, utan att behöva bli stucken i armen eller på händerna. Venkatetern tas bort när du inte behöver den längre. En central venkateter kallas också CVK.

Hur länge kan en Tunnelerad CVK sitta?

Steril inläggning och ett aseptiskt handhavande minskar risken för infektion [3]. Icke tunnelerad CVK bör endast användas upp till 3-4 veckor. Vid längre behov anläggs tunnelerad CVK eller venport. Mikroorganismer binds lätt till materialet i CVK och det fibrin som ofta täcker dess yta.

Vad händer om man sprutar in luft i kroppen?

Luftembolism, när tryckluft kommer in i blodet Om trycket blir för högt eller luften blåses direkt mot kroppen kan luften ta sig in under huden och in i blodet. Luftbubblor i blodet kan leda till allvarliga skador med symtom liknande hjärtinfarkt eller hjärnblödning.

Vad är Chiaris syndrom?

Arnold Chiari är en beteckning på en med- född missbildning. Vid den vanligaste formen kan nedre delarna av lillhjärnan (lillhjärnstonsillerna) glida ned genom skallbasens största öppning. Genom denna öppning ska i normala fall enbart rygg- märgen gå.

Vad betyder förändringar i hjärnan?

Vitsubstanssjuka är ingen egentlig sjukdom, utan ett namn på förändringar i hjärnans vita substans. Ett annat namn är vitsubstansförändringar. Den vita substansen i hjärnan innehåller bland annat nervcellernas nervtrådar. Nervtrådarna förbinder hjärnans nervceller med varandra.

Vad är en Tunnelerad CVK?

Tunnelerad central venkateter (CVK) läggs enbart om tills den är fastläkt och suturerna tagits bort efter cirka fyra veckor [1,9]. Trevägskranar och injektionsmembran ska ses som en helhet. Målet är att göra så få manipulationer som möjligt som innebär att systemet bryts.

Varför har man en CVK?

Central venkateter eller CVK är en plastkateter som läggs in i en central ven i syfte att bland annat tillföra infusioner och läkemedel. Med 'central ven' avses vanligen övre hålvenen, vena cava superior, men även den nedre hålvenen och höger förmak anses tillhöra det centrala vensystemet.

Hur ofta ska CVK bytas?

Omläggning och kranbyte Omläggning utförs var 3:e till 5:e dag i sluten vård. Om förbandet lossnat, är fuktigt eller förorenat bör omläggning ske omedelbart. I öppenvård/hemsjukvård kan omläggning av praktiska skäl utföras upp till var 7:e dag.