:

Hur mycket är förskjuten arbetstid?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket är förskjuten arbetstid?
  2. Hur mycket ska jag tjäna inom Handels?
  3. Hur länge kommer arbetstiden att vara förskjuten?
  4. Vad är förskjuten arbetstid i kollektivavtal?
  5. Vad innebär obekväm arbetstid?
  6. Hur länge ska den sammanlagda arbetstiden beräknas?

Hur mycket är förskjuten arbetstid?

Om du arbetar obekväm arbetstid innebär det att din ordinarie arbetstid helt eller delvis är schemalagd till kvällar och helger. Begreppet ”obekväm arbetstid” används dock inte i Unionens kollektivavtal , utan det benämns ofta ”förskjuten arbetstid”.

Hur mycket ska jag tjäna inom Handels?

I Sverige har vi inga lagar eller andra regler som reglerar lägstalöner eller minimilöner som det också kallas. Med ett kollektivavtal finns det alltid en garanterad lägsta nivå för lönerna - men glöm inte att du kan förhandla och argumentera för en högre lön. Någon övre gräns för lönen finns inte!

Hur länge kommer arbetstiden att vara förskjuten?

  • Regler för förskjuten arbetstid (obekväm arbetstid) Din arbetsgivare kan förskjuta din arbetstid och förlägga hela eller delar av den till obekväma arbetstider. Du bör få information om detta senast 14 dagar i förväg. Arbetsgivaren bör också informera dig om hur länge arbetstiden kommer att vara förskjuten.

Vad är förskjuten arbetstid i kollektivavtal?

  • SVAR: I det centrala kollektivavtal du omfattas av finns ”förskjuten arbetstid” reglerad. När regeln fördes in i avtalet handlade det om att en person byter från ett schema till ett annat schema, så att arbetsgivaren kan få betala extra för de dagar som, enligt det tidigare schemat, var lediga dagar.

Vad innebär obekväm arbetstid?

  • Om du arbetar obekväm arbetstid innebär det att din ordinarie arbetstid helt eller delvis är schemalagd till kvällar och helger. Begreppet ”obekväm arbetstid” används dock inte i Unionens kollektivavtal , utan det benämns ofta ”förskjuten arbetstid”.

Hur länge ska den sammanlagda arbetstiden beräknas?

  • Den sammanlagda arbetstiden under varje period om sju dagar får uppgå till högst 48 timmar i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst fyra månader. Vid beräkningen av den sammanlagda arbetstiden ska semester och sjukfrånvaro under tid då arbetstagaren annars skulle ha arbetat likställas med fullgjord arbetstid.