:

Får Systembolaget sälja till berusade?

Innehållsförteckning:

  1. Får Systembolaget sälja till berusade?
  2. Vem får handla på Systembolaget?
  3. Hur gammal ska man vara för att köpa på Systembolaget?
  4. Får man ta in barn på Systembolaget?
  5. Vad kallas att sälja alkohol i små mängder?
  6. Får man sälja alkohol i slutet sällskap?
  7. Varför kan man inte köpa alkohol när man är 18?
  8. Har Systembolaget Swish?
  9. Varför får man dricka alkohol när man är 18 men inte köpa?
  10. Får man bjuda sina barn på alkohol?

Får Systembolaget sälja till berusade?

Enligt 3 kap 8 § alkohollagen kan personal på bland annat Systembolaget har rätt att neka försäljning av alkohol om köparen: -Är märkbart påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel-Misstänks olovligen ska tillhandahållas någon annan. Det kan exempelvis vara langning till minderårig.

Vem får handla på Systembolaget?

Du måste ha fyllt 20 år för att beställa och hämta ut drycker och du måste kunna visa upp din legitimation. Beställer du via webbplatsen måste du ha ett Systembolaget-konto. Butiken får inte lämna ut alkoholdrycker till någon som är märkbart påverkad eller vid misstanke om langning.

Hur gammal ska man vara för att köpa på Systembolaget?

Ålderskontroll är en del i vårt arbete med att skydda unga från alkohol. Det är ett viktigt jobb, tycker vi. Eftersom vår webbplats innehåller information om alkohol måste du ha fyllt 20 år för att besöka den eller handla hos oss.

Får man ta in barn på Systembolaget?

Det gäller även mellan föräldrar och barn. – Till exempel om du är på Systembolaget med din dotter som ser ut att vara i 18-årsåldern. ... Då måste dottern också kunna visa legitimation, annars blir det inget köp, säger Raymond Ericsson, butikschef på Systembolaget i Ljungby.

Vad kallas att sälja alkohol i små mängder?

Den andra typen kallas sessionscookie.

Får man sälja alkohol i slutet sällskap?

Om du ska sälja och servera alkohol till ett begränsat antal i förväg bestämda gäster behöver du serveringstillstånd för slutna sällskap. Det gäller till exempel fest i din förening eller personalfest. ... Tillståndet innebär att du får servera vin, starköl och andra alkoholdrycker mot någon form av betalning.

Varför kan man inte köpa alkohol när man är 18?

Det finns emellertid en diskrepans i dagens lagstiftning rörande Systembolaget. I dag måste man vara minst 20 år fyllda för att kunna handla på Systembolaget, medan man samtidigt vid 18 års ålder kan gå ut och köpa alkohol på barer och restauranger utan problem. Lagstiftningen är därmed ologisk och inkonsekvent.

Har Systembolaget Swish?

Betalning och avgifter Samtliga priser på Systembolagets hemsida anges i svenska kronor (SEK) och inkluderar gällande moms. Vid hemleverans kan du betala med Swish, kort eller direktbetalning via bank.

Varför får man dricka alkohol när man är 18 men inte köpa?

Tack. Det är inte olagligt för en minderårig att förtära alkohol. Det är istället den som förser den minderåriga personen med alkohol, som bryter mot lagen. Av 3 kap 9 § alkohollagen () framgår att det är olagligt att köpa ut eller sälja sprit, vin eller starköl till en person som är under 20 år.

Får man bjuda sina barn på alkohol?

Enligt lag är det inte förbjudet att bjuda sina egna barn på en mindre mängd alkohol om det sker under ordnade förhållanden. Det är alltså inte olagligt att erbjuda sin tonåring en skvätt vin vid middagsbordet.