:

Hur utses ett skyddsombud enligt lagen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur utses ett skyddsombud enligt lagen?
  2. När ska man ha skyddsombud?
  3. Hur många anställda behövs för att det ska finnas en skyddskommitté på ett företag?
  4. Kan VD vara skyddsombud?
  5. När ska man kontakta Arbetsmiljöverket?
  6. När kontaktar man Arbetsmiljöverket?

Hur utses ett skyddsombud enligt lagen?

Normalt utses skyddsombud på tre år av den fackliga organisation som har eller brukar ha kollektivavtal med arbetsgivaren. Finns det inte någon sådan organisation kan arbetstagarna själva välja skyddsombud.

När ska man ha skyddsombud?

Det ska finnas minst ett skyddsombud på alla arbetsplatser som har fem eller fler anställda. Om det finns flera skyddsombud på en arbets plats, ska ett av dem utses till huvudskyddsombud.

Hur många anställda behövs för att det ska finnas en skyddskommitté på ett företag?

8 § Vid ett arbetsställe, där minst femtio arbetstagare regelbundet sysselsätts, ska det finnas en skyddskommitté, sammansatt av företrädare för arbetsgivaren och arbetstagarna. En skyddskommitté ska tillsättas även vid arbetsställen med mindre antal arbetstagare, om det begärs av arbetstagarna.

Kan VD vara skyddsombud?

Chefen får inte utse skyddsombud — Det är alltså facket, inte chefen, som väljer skyddsombud, säger Maria Steinberg som har sett många exempel på när valet inte gått rätt till.

När ska man kontakta Arbetsmiljöverket?

När det inträffar en allvarlig personskada eller dödsfall på en arbetsplats har arbetsgivaren skyldighet att anmäla det till oss. Detsamma gäller skador i samband med arbetet som drabbat flera arbetstagare samtidigt och tillbud som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa. Det står i arbetsmiljölagen, 3 kap. 3 a §.

När kontaktar man Arbetsmiljöverket?

Om det finns brister i arbetsmiljön på din arbetsplats rekommenderar vi att man i första hand pratar med sin chef och blir du inte nöjd med det, kan du kontakta ett skyddsombud. Skyddsombudet kan kräva att arbetsgivaren vidtar åtgärder och även vända sig till Arbetsmiljöverket om ingen åtgärd görs.