:

Vad händer efter bodelning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer efter bodelning?
  2. Hur gör man en bouppteckning steg för steg?
  3. När ska bouppteckning skickas till Skatteverket?
  4. När ska bouppteckningen upprättas?
  5. Vem är bouppgivaren?

Vad händer efter bodelning?

Vid bodelningen ingår giftorättsgods alternativt samboegendom beroende på om den avlidne var gift eller sambo. I vissa fall är en bodelning inte nödvändig. Ett bodelningsavtal bör skrivas i samband med att bodelningen avslutats, som ett bevis på att bodelning har skett. Arvskifte kan därefter genomföras.

Hur gör man en bouppteckning steg för steg?

  • Göra en bouppteckning steg för steg Kalla alla delägare i dödsboet till en bouppteckningsförrättning så snart som möjligt. Ta fram underlag som styrker tillgångar och skulder, till exempel fastighetsbeteckning, uppgifter om bankkonton och aktieinnehav. Kalla också två förrättningsmän, som inte är arvingar.

När ska bouppteckning skickas till Skatteverket?

  • När någon har dött ska de som ärver göra en bouppteckning som ska skickas till Skatteverket senast 4 månader efter dödsfallet. Bouppteckning är en förteckning som visar vad den döda har ägt och eventuella skulder. En bouppteckning som är registrerad hos Skatteverket visar vem som har rätt att representera dödsboet. Bouppteckning, skatteverket.se.

När ska bouppteckningen upprättas?

  • När en person avlidit ska det upprättas en så kallad bouppteckning. En bouppteckning är en sammanställning över den avlidna personens tillgångar och skulder. Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket för registrering inom fyra månader efter dödsfallet.

Vem är bouppgivaren?

  • Bouppgivare är den person som bäst kände till den avlidna personens ekonomiska situation (vanligtvis en sambo eller make/maka). De gode männen ska vara personer som inte har något eget intresse i dödsboet. Om en jurist anlitats för att upprätta bouppteckningshandlingen kan han eller hon agera god man. 3.