:

Är CTG farligt?

Innehållsförteckning:

  1. Är CTG farligt?
  2. Hur högt ska värkarna vara?
  3. Vad innebär det att CTG har hög sensitivitet?
  4. Varför sätter man Skalpelektrod?
  5. Vad räknas som en värk?

Är CTG farligt?

Biverkningar är ovanligt men illamående, diarré och feber kan eventuellt uppstå. Med jämna intervall övervakas barnets hjärtljud med CTG under tid behandlingen pågår. I enstaka fall kan gel med prostaglandin läggas längst upp i slidan och verkar då lokalt på livmodertappen.

Hur högt ska värkarna vara?

Vid förlossningsvärkar brukar det vara mindre än 10 minuter mellan värkarna. De är kraftigare och brukar göra mer ont. Ett sätt att skilja på förlossningsvärkar och förvärkar är att lyssna på andningen. Vid en förlossningsvärk andas du ofta lite flåsigt.

Vad innebär det att CTG har hög sensitivitet?

CTG har hög sensitivitet, vilket innebär att ett normalt CTG starkt talar för ett normalt syresatt foster. Omvänt innebär ett uttalat patologiskt CTG med upphävd variabilitet; tidigare benämnt preterminalt mönster en hög risk för svår hypoxi. ... Flera faktorer påverkar hur ett foster reagerar på hypoxi.

Varför sätter man Skalpelektrod?

Storleken och placeringen matchade med skalpelektroden som fästs på bebisens huvud under vaginal förlossning för att övervaka barnets hjärtljud. – Det är sorgligt att det händer och vi ser allvarligt på detta, säger Marie Ahlvik som är verksamhetsutvecklande barnmorska på Sahlgrenskas kvinnoklinik.

Vad räknas som en värk?

En värk är när livmodern drar ihop sig och det samtidigt gör ont. I början kan värkarna kännas som mensmol i magen, ryggen eller ljumskarna.