:

Hur lång tid tar det att få ett nytt efternamn?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar det att få ett nytt efternamn?
  2. Får man byta till adligt efternamn?
  3. Hur kan du byta efternamn?
  4. Kan du ansöka om namn hos Skatteverket?
  5. Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?
  6. Kan du inte längre lägga till ett mellannamn?

Hur lång tid tar det att få ett nytt efternamn?

Tidigare var man tvungen att ha ett av namnen som mellannamn. Eftersom antalet ansökningar har ökat, har handläggningstiden hos Skatteverket gjort detsamma. För tillfället tar det två–tre månader att behandla en ansökan, men upp till fem månader för den som vill ha ett helt nytt namn.

Får man byta till adligt efternamn?

Patentbesvärsrätten konstaterar nu att synnerliga skäl för att godkänna ett byte av efternamn i praxis bland annat har ansetts föreligga när namnet har burits i sökandens släkt i rakt uppstigande led i åtminstone två generationer och inte mer än 100 år har förflutit sedan namnet senast var i bruk.

Hur kan du byta efternamn?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

Kan du ansöka om namn hos Skatteverket?

  • Du ansöker om namn hos Skatteverket. Vissa ansökningar har en avgift, medan andra är avgiftsfria. Du ansöker på olika blanketter beroende på vilken ändring du vill göra. Du som är över 18 år kan ansöka om att byta förnamn eller tilltalsnamn utan blankett genom att logga in.

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

  • En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

Kan du inte längre lägga till ett mellannamn?

  • Du kan inte längre lägga till ett mellannamn. Tidigare har du bara kunnat ha efternamn och ett mellannamn. Från den kan du inte längre ansöka om ett mellannamn. Däremot kan du ändra ett mellannamn som du redan har. Det är avgiftsfritt att ändra mellannamn.