:

Hur man kommer över en depression?

Innehållsförteckning:

  1. Hur man kommer över en depression?
  2. Hur kan du behandla depression?
  3. Vilka tester kan avslöja depression?
  4. Kan psykoterapi hjälpa dig med depression?
  5. Hur påverkas du av depressionen?

Hur man kommer över en depression?

En lätt eller lindrig depression kan gå över av sig själv. Med stöd och hjälp kan det gå fortare. Det är viktigt att försöka behålla sina vardagliga rutiner och sova och äta regelbundet. Att försöka att se det som är positivt i vardagen samt fysisk aktivitet kan hjälpa till en snabbare återhämtning.

Hur kan du behandla depression?

  • Depression kan behandlas på olika sätt. Det beror på vilka symtom du har, och vad du föredrar för behandling. Du kan till exempel få psykoterapi eller annan psykologisk behandling, eller behandling med antidepressiva läkemedel. Det finns även en del du kan göra själv när det gäller dina dagliga rutiner.

Vilka tester kan avslöja depression?

  • Det finns ännu inga säkra tester som kan avslöja en depression. Vid vissa tillfällen kan läkaren vilja ta blodprov för att utesluta andra orsaker till symtomen (för lågt blodsocker, förhöjd eller sänkt ämneomsättning, vitamin B12-brist, demens, hormonella störningar och så vidare).

Kan psykoterapi hjälpa dig med depression?

  • Psykoterapi kan hjälpa vid depression. Att gå i terapi kan också underlätta för dig som gör förändringar i dina vanor. Den vanligaste behandlingen vid depression är kognitiv terapi, KBT eller interpersonell terapi, IPT. Det finns KBT-behandling som du kan få via nätet. Läs mer om psykoterapi och annan psykologisk behandling.

Hur påverkas du av depressionen?

  • Om du har en depression påverkas din kraft, din energi och din ork. Du kan bli så påverkad att du inte orkar hålla ordning runt dig. Till exempel kanske du inte orkar plocka undan efter dig när du har ätit, eller ta upp något som du har tappat på golvet. Koncentrationssvårigheter. Du kan ha svårt att läsa en bok eller följa med i en ...