:

Vad ska man göra för att bli psykolog?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska man göra för att bli psykolog?
  2. Hur lång tid tar det att specialisera sig som psykolog?
  3. Hur många poäng behövs för att komma in på psykologprogrammet?
  4. Vad är psykologprogrammet?
  5. Vad är legitimation som psykoterapeut?
  6. Hur ska du jobba som psykolog i Sverige?
  7. Hur kan psykologer arbeta med ledarskap och teamutveckling?

Vad ska man göra för att bli psykolog?

För att bli psykolog ska du läsa psykologprogrammet som ges vid universitet eller högskola. Programmet är på fem år (300 högskolepoäng) och innehåller både teoretiska och praktiska delar. I slutet av utbildningen håller du på egen hand i terapi med patienter under handledning.

Hur lång tid tar det att specialisera sig som psykolog?

Psykologutbildningen i Sverige är en 5-årig yrkesutbildning på mastersnivå. Efter psykologexamen skall en tjänstgöringspraktik (PTP) genomföras under ett års tid. PTP-psykologen arbetar då under eget yrkesansvar och under handledning. Därefter kan ansökan om psykologlegitimation göras.

Hur många poäng behövs för att komma in på psykologprogrammet?

Psykologprogrammet är en yrkesutbildning som omfattar 300 högskolepoäng under 5 års heltidsstudier och leder till psykologexamen. För psykologlegitimation som utfärdas av Socialstyrelsen krävs därutöver ett års praktisk tjänstgöring under handledning av legitimerad psykolog.

Vad är psykologprogrammet?

  • Psykologprogrammet är en yrkesutbildning med bunden studiegång. Utbildningen ger en bred och djup kunskap inom psykologisk teori och fördjupad kunskap om psykologisk behandling, psykologisk utredning och andra interventioner. Vetenskapsteori och forskningsmetod är omfattande inslag.

Vad är legitimation som psykoterapeut?

  • Legitimationen är en garanti att psykoterapeuten är välutbildad och arbetar på väl beprövat sätt. Den legitimerade psykoterapeuten står under tillsyn av Socialstyrelsen. Legitimation som psykoterapeut kan erhållas av Socialstyrelsen efter psykoterapeutexamen.

Hur ska du jobba som psykolog i Sverige?

  • Du behöver legitimation. Om du vill jobba som psykolog i Sverige måste du ha svensk legitimation. Yrkestiteln psykolog är skyddad. Det innebär att endast den som har legitimation får kalla sig psykolog. Vad är legitimation? Legitimation är ett bevis för att den som jobbar i ett yrke har den kompetens och lämplighet som krävs.

Hur kan psykologer arbeta med ledarskap och teamutveckling?

  • Psykologer kan också ge stöd och vägledning, motivera och coacha. De arbetar t ex som skolpsykologer, inom psykiatrin och på vårdcentraler, inom idrottsvärlden, kriminalvården, arbetsförmedlingen, försvarsmakten. De kan arbeta med att utveckla organisationer, till exempel med ledarskap och teamutveckling.