:

Kan man bli frisk från diskbråck?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man bli frisk från diskbråck?
 2. Hur uppstår diskbråck?
 3. Har man diskbråck kan en operation behövas?
 4. Kan du få diskbråck träning?
 5. Kan du få diskbråck i hela ryggen?

Kan man bli frisk från diskbråck?

Behandlingen vid diskbråck består av läkemedel, fysioterapi och ibland operation.

 1. Läkemedel. Ibland hjälper det inte att enbart röra på sig och ta receptfria läkemedel. ...
 2. Besök hos fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor. ...
 3. Ibland behöver du opereras. ...
 4. Operation vid diskbråck i ländryggen. ...
 5. Steloperation. ...
 6. Efter operationen.

Hur uppstår diskbråck?

 • Hur och varför diskbråck uppstår. Ett diskbråck uppstår när krafterna är för stora för att strukturerna i disken håller sig intakta. Det är kompressioner, rotationer och glidningskrafter som kan få vävnaden att ”gå sönder”. Det kan uppstå akut eller över längre tid, av akut skada eller längre tids nedbrytning (degeneration).

Har man diskbråck kan en operation behövas?

 • I vissa fall när man har diskbråck kan en operation behövas. Ungefär tio procent av de som drabbas av åkomman blir inte av med sin smärta. Har man väldigt ont och blir begränsad i sitt liv på grund av det så kan man behöva diskutera med sin läkare om huruvida man behöver en läkare. De flesta som får en operation blir helt friska efteråt.

Kan du få diskbråck träning?

 • Diskbråck träning. Men ofta hjälper det med träning och motion. Att få ett träningsprogram genom en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast kan vara en bra lösning. Då får du röra på dig och träna upp dina muskler. Dels kan detta hjälpa för att minska smärtan men också för att få tillbaka muskulatur och stärka lederna.

Kan du få diskbråck i hela ryggen?

 • Du kan få diskbråck i hela ryggraden men det är vanligast att få diskbråck i nedre delen av ryggen, som kallas ländryggen. En vanlig form av påverkan på nerver från ett sådant diskbråck är smärta som strålar ut i benet, ofta benämnd ischias. Näst vanligast är att få diskbråck i övre delen av ryggen, som kallas halsryggen.