:

Hur lång tid tar det att stycka av tomt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar det att stycka av tomt?
  2. Vem kan ansöka om förrättning?
  3. Får man stycka sin tomt?
  4. Får man stycka tomt?
  5. När ska du ansöka om lagfart?
  6. Vad kostar en lagfart?
  7. Vilka uppgifter finns i En lagfart?
  8. Kan du skicka en lagfart eller inskrivning av tomträttsinnehav?

Hur lång tid tar det att stycka av tomt?

En avstyckning inom detaljplanlagt område kan kosta 50 000 kr. Räkna med en viss väntetid innan ditt ärende kan behandlas. Normalt är det cirka tre till fyra månaders väntetid innan man kan börja och på vissa orter kan det vara runt sex månaders väntetid.

Vem kan ansöka om förrättning?

Det kan vara fastighetsägare, kö- pare, ombud, nyttjanderättshavare och servitutshavare. Denna information behöver Lantmäteriet för att kunna kontakta de som berörs av förrättningen för att inhämta och lämna information om ärendet. Alla personer som är sökande ska även skriva under ansökan.

Får man stycka sin tomt?

När du vill stycka av en tomt från din fastighet vänder du dig till Lantmäteriet och gör en ansökan om lantmäteriförrättning. Men innan Lantmäteriet kan fatta beslut om att stycka av en tomt behöver du visa att det är lämpligt att ge plats för den nya fastigheten just där du har tänkt.

Får man stycka tomt?

Avstyckning är när en bit mark avskiljs från en fastighet och bildar en ny egen fastighet. Det kan exempelvis ske i samband med att någon köpt mark för att bygga ett bostadshus. Man kan även stycka av en fastighet utan att det finns något köp som grund.

När ska du ansöka om lagfart?

  • Enligt jordabalken ska du ansöka om en lagfart senast tre månader efter förvärv av fastighet har skett. Om du inte söker lagfarten i tid kan du bli tvungen att betala böter.

Vad kostar en lagfart?

  • Vad kostar lagfart? Kostnaden för en lagfart består av två delar. Du behöver dels betala en expeditionsavgift men också en stämpelskatt. Priset för att registrera en lagfart för en fastighet eller inskrivningen av en tomträtt är dels en expeditionsavgift på 825 kronor, dels en stämpelskatt som beräknas på köpeskillingen.

Vilka uppgifter finns i En lagfart?

  • I en lagfart finns alla uppgifter om en fastighets ägarförhållanden. Exempel på sådana uppgifter är vem som äger fastigheten, köpeskilling och hur förvärvet gått till. Varje gång en fastighet byter ägare registreras detta i lagfarten. Lagfarter lagras och registreras i fastighetsregistret.

Kan du skicka en lagfart eller inskrivning av tomträttsinnehav?

  • När du ansöker om lagfart eller inskrivning av tomträttsinnehav ska du skicka med förvärvshandlingen i original tillsammans med ansökan. En sådan handling kan till exempel vara ett köpebrev, gåvobrev, arvskifte, testamente eller bodelningsavtal.