:

Hur lång är Östra leden på Kebnekaise?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång är Östra leden på Kebnekaise?
  2. Kan man bestiga Kebnekaise?
  3. När är Kebnekaise möjligt att bestiga?
  4. Hur går man upp till Kebnekaise sydtopp?
  5. Hur lång tid tar det att bestiga Kebnekaise via Östra leden?
  6. Varför ändras Kebnekaise på sina 2097,5 möh?

Hur lång är Östra leden på Kebnekaise?

7 kilometer alpin led från Kebnekaise fjällstation till Sydtoppen. Tur med guide rekommenderas den som inte har erfarenhet av alpin klättring.

Kan man bestiga Kebnekaise?

Bestiga Keb. Att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise är något som många drömmer om att göra. Men det är också en utmaning utöver det vanliga, ett äventyr på riktigt. Det finns två klassiska leder upp till toppen som utgår från fjällstationen, Östra och Västra leden.

När är Kebnekaise möjligt att bestiga?

  • Kebnekaise är möjligt att bestiga året om men det finns tider på året då det är lättare. Om man vill bestiga berget på sommaren är det möjligt att göra det under perioden juni-september. Ofta anses det vara bäst under perioden juli-augusti. Kebnekaise fjällstation är öppen under mitten av juni till mitten av september.

Hur går man upp till Kebnekaise sydtopp?

  • Det finns flera vägar att gå upp till Kebnekaises sydtopp. Två som utgår från Kebnekaise fjällstationen varav en (västra leden) som du kan gå själv med karta och en (östra leden) som du gör med kunnig guide. Den tredje varianten för att ta sig upp på toppen är via Durlings led som är mer okänd och utgår från Singi. 1.

Hur lång tid tar det att bestiga Kebnekaise via Östra leden?

  • Hur lång tid tar det att bestiga Kebnekaise via Östra leden. Östra leden är ca 7 km enkel väg. Hur lång tid det tar beror lite på vem man frågar. Genomsnittet ligger på mellan 8 till 10 timmar. För oss tog det ca 9 timmar i bekvämt tempo.

Varför ändras Kebnekaise på sina 2097,5 möh?

  • Bergets höjd ändras Kebnekaise på sina 2097,5 möh är ett ganska lätt berg att bestiga även för oss som inte är proffs. Men det finns en risk att det i framtiden kommer vara svårare att bestiga Sveriges högsta berg. Idag är det nämligen sydtoppen som är den högsta toppen.