Vad gäller vid konkurrensklausul?
Innehållsförteckning:
- Vad gäller vid konkurrensklausul?
- Hur ser en konkurrensklausul ut?
- Vad händer om man bryter mot konkurrensklausul?
- Hur länge gäller konkurrensklausul?
- Får man starta konkurrerande verksamhet?
- Vad innebär Värvningsförbud?
Vad gäller vid konkurrensklausul?
Vad är en konkurrensklausul? När du är anställd har du en långtgående lojalitetsplikt som innebär att du ska sätta din arbetsgivares intressen framför dina egna i situationer när era intressen krockar. Du får till exempel inte skada arbetsgivaren genom att konkurrera inom en viss marknad.
Hur ser en konkurrensklausul ut?
En konkurrensklausul omfattar normalt följande tre förbud: 1. Arbetstagaren förbjuds att ta anställning hos konkurrerande företag inom samma verksamhetsområde som ert. ... Arbetstagaren förbjuds att själv, eller genom annan, starta eller driva en verksamhet som konkurrerar med er.
Vad händer om man bryter mot konkurrensklausul?
Om parterna inte inkluderat en vitesklausul kan arbetsgivaren kräva skadestånd om medarbetaren bryter mot en konkurrensklausul. För att få skadestånd måste dock arbetsgivaren visa att medarbetaren orsakat arbetsgivaren skada genom att bryta mot konkurrensklausulen.
Hur länge gäller konkurrensklausul?
Som huvudregel är konkurrensklausuler tillåtna såvida de inte är oskäliga [38 § avtalslagen]. När en talar om oskäliga konkurrensklausuler brukar en särskilt kolla på tiden som klausulen ska gälla. Upp till två år är skäligt, men mer än detta ses oftast som oskäligt.
Får man starta konkurrerande verksamhet?
Att starta och driva företag som blir en konkurrent till företaget man är anställd räknas som illojalt mot arbetsgivaren och är inte tillåtet. ... När uppsägningstiden är slut är det tillåtet att starta konkurrerande verksamhet. Undantag finns för de som i sin anställning är bunden av en konkurrensklausul som hindrar det.
Vad innebär Värvningsförbud?
I anställningsavtalen fanns ganska vanliga men tidsmässigt långa värvningsförbud. Frågan som ställdes på sin spets var: när är det egentligen okej att förbjuda sina anställda att värva sina ex-kollegor till sin nya arbetsgivare, och hur ska ett sådant förbud vara formulerat?