:

Vad är klockan gotländska?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är klockan gotländska?
  2. Vad är typiskt för gotländskan?
  3. Hur skriver man ön på gotländska?
  4. Hur man pratar värmländska?
  5. Hur man pratar dalmål?

Vad är klockan gotländska?

Klockan hämtar Inspiration från öns särdrag, urtavlan är markerad med symbolen för Österport, där Klockia har legat i många år och det är även Visbys landmärke. För färger och materialval till klockorna och armbanden påverkades vi av kalksten och de många fåren här på Gotland.

Vad är typiskt för gotländskan?

Några typiska drag för gotländskan:

  • Några ord har fornnordiskt uttal, öga uttalas auge, köra utalas kåire osv.
  • U blir gärna o, t. ...
  • ”Också” blir ”eu”.
  • Nej uttalas Naj.
  • ”E” inuti ord blir gärna”EI”, skrev blir skreiv, blev blir bleiv, hemma blir heima osv.
  • A på slutet blir gärna E, tala blir tale, sjunga blir singe osv.
BE

Hur skriver man ön på gotländska?

Det andra är att diftongen "öi" till skillnad från diftongen "au" i ordet är vad som sägs vara en nyare diftong. Den kortaste motiveringen till att "öi" anses vara modärnare är helt enkelt att bokstaven "ö" var okänd för de som skrev t ex Gutasagan i början av 1200-talet.

Hur man pratar värmländska?

Det finns flera dialektvarianter att välja på. Värmlandsmålen är påverkade från olika håll: från norskan, västgötskan, dalmålen och östliga, mellansvenska dialekter. Titta bara på de värmländska vokalljuden: jämfört med standardsvenskan så kan u uttalas som o, ö som ä, i som e, och både ä, å och e som a.

Hur man pratar dalmål?

Särpräglade dalmål i övre Västerdalarna och Ovansiljan I övre Västerdalarna uttalas dj i början av ord som d+j, vilket gör att ett ord som till exempel djup fortfarande uttalas [djuäp, djop, djup, djöp] och så vidare, medans standardsvenska talare uttalar djup utan hörbart d-, alltså [jup].