:

Vilken molekyl bryts ned i glykolysen?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken molekyl bryts ned i glykolysen?
  2. När sker glykolysen?
  3. Hur bryts kolhydrater ner i glykolysen?
  4. Vad händer med kol när pyruvat omvandlas till glukos?
  5. Vad sker i cellens energiproduktion ifall det inte finns tillräcklig tillgång på syre?
  6. Var sker Fettsyrasyntes?
  7. Var sker Andningskedjan?

Vilken molekyl bryts ned i glykolysen?

Glykolys (från glykos, äldre term för glukos, och -lysis, nedbrytning) är en metabol process där en glukosmolekyl bryts ned till två stycken pyruvatmolekyler. Den fria energin som utvinns ur reaktionerna används för att bilda högenergiföreningar i form av ATP-molekyler och NADH.

När sker glykolysen?

Glykolysen. Glykolys är när glukos bryts ner till pyruvat. Innan de kolhydrater vi äter kan brytas ner, måste de först omvandlas till till glukos.

Hur bryts kolhydrater ner i glykolysen?

Kolhydrater börjar brytas ner redan i munnen av enzymer som finns i saliven. De fortsätter sedan att brytas ned till kortare och kortare sackaridkedjor tills de blir monosackarider, till exempel glukos. ... När glukos ska användas i cellen så bryts det först ner i glykolysen till pyruvat.

Vad händer med kol när pyruvat omvandlas till glukos?

glukos 6 kol omvandlas till två pyruvat med 3 kol som går in i cellens mitokondrier och bildar Acetyl-CoA. Triglycerider hydrolyseras till glycerol och fria fettsyror. ... Aminosyrorna bidrar också med kol genom först göra av sig med sitt kväve genom deaminering.

Vad sker i cellens energiproduktion ifall det inte finns tillräcklig tillgång på syre?

Om det inte finns tillgång till syre hamnar cellandningen i en återvändsgränd här. Men det har kroppen löst genom att vätejonerna som lagrats i NADH används för att reducera pyruvatet till laktat; därmed kan cellen fortsätta producera ATP.

Var sker Fettsyrasyntes?

Fettsyrasyntes eller lipogenes är kroppens process för att producera fettsyror från acetyl-CoA och malonyl-CoA. Fettsyrasyntes katalyseras av multi-enzymet fettsyrasyntas och sker framför allt i levern, men även till viss del i hjärnan och i bröstkörtlarna.

Var sker Andningskedjan?

Elektrontransportkedjan sker i mitokondriens innermembran där tre proteinkomplex transporterar elektroner från de tillfälliga bärarna till den slutgiltiga elektron-acceptorn syrgas. Denna "elström" genom proteinkomplexen driver pumpning av protoner från mitokondriens matrix till utrymmet mellan membranen.